Pe 12 februarie a fost depusa la Senat o propunere legislativa in care i-ar putea obliga pe cei care nu isi platesc amenzile sa presteze munca in folosul comunitatii.
Cei care nu-si platesc amenzile ar putea sa fie obligati sa presteze munca in folosul comunitatii, conform propunerii legislative nr. B34/2019, pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor.
Aceasta propunere legislativa, depusa la Senat pe 12 februarie 2019, prevede ca un „contravenient persoana fizica care nu a achitat amenda in termen de 30 de zile de la ramanerea definitiva a sanctiunii si nu exista posibilitatea executarii silite, organul de specialitate al unitatii administrativ-teritoriale in a carui raza teritoriala domiciliaza contravenientul, sesizeaza consiliul local in a carei circumsriptie domiciliaza acesta, in vederea inlocuirii amenzii cu sanctiunea obligarii contravenientului la prestarea unei activitati in folosul comunitatii, tinandu-se seama de partea din amenda care a fost achitata, prin hotararea a consiliului local”, conform documentului oficial.
Mai exact, vor fi supusi sanctiunii muncii in folosul comunitatii acele persoane in cazul carora ”nu este posibila executarea silita”, de exemplu, acele persoane care nu au carte de munca si venituri inregistrate legal si nici bunuri mobile sau imobile pe numele lor, care ar putea fi obiectul executarii silite.
In schimb, persoanele carora le poate fi executata silit contravaloarea amenzii, nu vor mai fi nevoite sa lucreze in folosul comunitatii.
Conform documentului oficial, punerea in executare a sanctiunii amenzii se face fie de catre organul din care face parte agentul constatator, fie de catre consiliul local, fie de catre instanta judecatoreasca, in functie de caz.
Initiatorii propunerii sunt in mare parte deputati PNL precum si un indpendent, iar initiativa legislativa pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor a fost publicata pe site-ul Senatului.
Durata maxima a perioadei in care contravenientul trebuie sa presteze munca in folosul comunitatii va fi, potrivit initiativei legislative, de 50 de ore, iar pentru minori ce au implit 16 ani, de 25 de ore.
Cat costa amenzile de circulatie in 2019?
Amenzile de circulatie sunt cea mai fregventa sanctiune pe care o primesc romanii.
Potrivit Codului Rutier, valoarea unui punct-amenda este de 10% din salariul minim pe economie.
Asadar, cea mai mica amenda posibila apartine clasei I de sanctiuni- doua sau trei puncte-amenda, valoarea punctului-amenda fiind de 145 lei.
Pentru clasa a II-a de sanctiuni, soferii ar putea plati intre 580 si 725 de lei.
Pentru clasa a III-a de sanctiuni, respectiv 6-8 puncte-amenda, iar suma scoasa din buzunar ar fi cuprinsa intre 870 si 1.160 de lei.