Inca din anul 2023, in mediul online se raspandeau stiri ce sustineau ca in curand se va adopta o noua lege privind asigurarea trotinetelor electrice, lucru cauzat atat de normele impuse de Uniunea Europeana, cat si de accidentele tot mai frecvente provocate de acestea.
Asigurarea RCA este obligatorie pentru a putea tranzita toate soselele nationale, fiind in curand o raspundere si pentru cei care conduc trotinete electrice. Numarul mare de incidente rutiere cauzate de aceste mici vehicule au impins multe state membre sa ia atitudine si sa adopte o lege care sa le vina in ajutor atat soferilor, cat si celor care folosesc aceste mijloace de transport.
Ce prevede noua lege si in ce stadiu se afla?
Noul proiect de lege se afla in dezbatere in Senat pentru a putea fi adoptata legea in cel mai scurt timp, aceasta fiind o obligatie si o masura data de Uniunea Europeana.
Acest proiect de lege prevede ca utilizatorii de biciclete si trotinete electrice sa incheie un contract de asigurare civila obligatorie de tip RCA pentru a fi feriti de plata daunelor sau de cheltuieli mult prea mari, care in multe cazuri nu puteau fi suportate cu usurinta.
Ce modificari au fost aduse noii legi privind asigurarea trotinetelor electrice?
Proiectul de lege privind asigurarea trotinetelor electrice prevede o clarificare si o modificare a notiunii de “vehicul”, avand ca definitie urmatoarele aspecte: “Orice mijloc de transport pe uscat cu propulsie proprie care are o viteza constructiva mai mare de 25 km/h sau orice mijloc de transport pe uscat cu propulsie proprie cu masa proprie mai mare de 25 de kg si o viteza maxima constructiva mai mare de 14 km/h.”
Asadar, noua definitie va ajuta posesorii de trotinete si biciclete electrice sa actioneze din timp si sa incheie o asigurare RCA potrivita pentru tipul sau de vehicul, avand astfel libertatea de a o folosi si a se deplasa in mod legal oriunde pe teritoriul Romaniei.
Exista si exceptii in ceea ce priveste achizitionarea unei polite obligatorii, lucru ce se aplica cu precadere pentru cei care le utilizeaza exclusiv in cadrul unor evenimente si activitati sportive in locatii cu acces restrictionat, doar organizatorul fiind obligat sa incheie o asigurare de garantare alternativa.
Nu multe persoane fizice stiu ca in momentul de fata pot incheia o polita de acest fel (asigurare facultativa de raspundere civila) pentru a fi feriti de prejudiciile produse de terti, asigurarile putand fi contractate atat de conducatorii de biciclete electrice, cat si de trotinete. Preturile variaza intre 30 si 80 de euro pe an, acoperind daune materiale si vatamari corporale cauzate de asigurat.
Este bine de stiut faptul ca in momentul de fata aceasta lege este o propunere si nu a intrat inca in vigoare, fiind necesar sa fie aprobata in Parlament, dar si sa fie promulgata prin decret prezidential, ulterior pentru a fi publicata in Monitorul Oficial. Cu toate acestea, cu siguranta anul acesta legea va fi aprobata si va intra in vigoare, iar posesorii de vehicule electrice mici vor fi obligati sa aiba asupra lor in format fizic sau digital polita RCA pentru a o prezenta in cazul unui control de rutina sau a unui incident nefericit.
Urmareste-ne in continuare – aici pe blogul ROMASIG.ro vei gasi de fiecare data toate informatiile si noutatiile privind schimbarile din Codul Rutier pentru a le putea aplica din timp fara a fi nevoie sa intampini probleme atunci cand esti in trafic. Este important sa fii responsabil de fiecare data cand pleci la drum si sa verifici valabilitatea tuturor documentelor, inclusiv polita RCA pentru a avea un drum sigur si relaxant, oriunde vei calatori.