
Deputatul PNL Florin Roman a depus la Senat un proiect care prevede cresterea sanctiunilor intre 9 si 20 de puncte amenda plus suspendarea permisului timp de 90 de zile pentru depasire neregulamentara sau conducerea sub influenta alcoolului.
In expunerea de motive a proiectului, deputatul PNL arata ca: „România ocupă în continuare un neonorant loc 1 în statistica europeană referitoare la numărul de decese din accidentele rutiere, având o medie de 98 de decese la un milion de locuitori, media europeană fiind de 49 de decese la milionul de locuitori, conform datelor oficiale. La nivel european, această situaţie este de-a dreptul alarmantă iar în acest sens se urmăreşte identificarea unui set de metode pentru a reduce la jumătate numărul victimelor la nivel european. La nivel naţional avem aprobată Hotărârea nr. 755/2016 privind aprobarea Strategiei naţionale pentru siguranţa rutieră pentru perioda 2016-2020 şi a Planului de acţiuni pentru implementare, un document strategic care trasează direcţiile de acţiune în sensul sporirii gradului de siguranţă în traficul rutier, iar una dintre aceste direcţii vizează îmbunătăţirea legislaţiei şi a controlului respectării acesteia. Nerespectarea regulilor privind depăşirea şi condusul sub influenţa băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune sunt mai aspru sancţionate. În cazul nerespectării regulilor privind depăşirea se propunerea trecerea într-o clasă superioară de sancţionare de la amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni, cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile, la sancţionarea cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni, cu aplicarea sancţiunii complementare si suspendarea permisului timp de 90 de zile”
Totodată, mai este introdus în actul normativ un articol nou, 102¹, care are cuprinsul: „Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării excercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 1 an de zile săvârșirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a faptei de a conduce sub influența băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracțiune”
Liberalul susține că reducerea numărului de accidente reprezintă un obiectiv asumat la nivel de documente oficiale, efectele campaniilor de prevenție sunt limitate dacă ele nu sunt dublate de o legislație fermă.
„Schimbarea comportamentului la volan se poate obține prin combinarea celor două pârghii de acțiune – campanii de prevenție și conștientizarea pericolului conducerii sub influența alcoolului și a încălcării regulilor de circulație, precum și intervenții asupra legislației în domeniu”, concluzioneaza Florin Roman, în expunerea de motive a propunerii legislative.
Ce sanctiuni sunt preveede legea in acest moment pentru aceste fapte
În acest moment, pentru faptele menționate mai sus legea stipulează sancțiuni încadrate în clasa a II-a, respectiv 4 sau 5 puncte amendă plus suspendarea permisului pentru o perioadă de 30 de zile.
In luna iunie au mai fost aduse modificari privind legislatia rutiera
Într-un proiect care a trecut de Camera Deputaţilor au fost aduse modificări legislaţiei rutiere din care dispar anumite condiţii care-i împiedicau pe mulţi dintre şoferi să reducă perioada de suspendare de la 90 sau 60 de zile la 30 de zile.
Deputatul PSD Costel Neculai Dunava vrea să relaxeze și mai mult acest segment al legislației și să le dea oportunitatea soferilor cu permisul suspendat să și-l recupereze mai repede decât ar trebui. Mai exact, vrea să fie redusă suspendarea carnetului la mai puțin de o dată la trei ani, cum e în prezent.