Soferii ar putea scapa uneori de punctele de penalizare, daca se uita la un film educativ al Politiei. Mai concret, potrivit unui proiect de lege, conducatorii auto care incalca legislatia rutiera si care, pe langa amenda, primesc si puncte de penalizare ar putea cere anularea acestora, doar daca participa la vizionarea unui film realizat de Politia Romana. Pentru soferii incepatori insa, suspendarea permisului auto ar putea fi dispusa mai repede. Initiatorii s-au inspirat din practica altor state, care au avut rezultate foarte bune, soferii corectandu-si greselile dupa vizionarea filmelor. Acesta este si motivul pentru care s-a propus modificarea unor prevederi ale Codului rutier in ceea ce priveste posibilitatea pe care o pot avea soferii – de a li se anula 2 puncte de penalizare in urma vizionarii unor materiale educative despre urmarile grave ale neatentiei in trafic sau ale unui comportament neadecvat la volan. Conditiile in care se vor putea anula punctele de penalizare primite de soferii care incalca legislatia rutiera se regasesc in Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta nr.95/2002 privind circulatia pe drumurile publice, ce a fost pusa recent in dezbaterea senatorilor. Pentru a se putea aplica, proiectul de act normativ are nevoie de aprobarea celor doua Camere ale Parlamentului, de cea a presedintelui tarii si de publicarea in Monitorul Oficial.
Ce vor trebui soferii sa prezinte pentru a scapa de cele doua puncte?
Dupa cum stabileste proiectul de act normativ, vizionarea acestor filme educative din domeniul sigurantei rutiere se va face in structurile si la partenerii aprobati de Politia Romana, cu drept de eliberare a Dovezii de participare la vizionare. Asadar, soferii vor trebui sa prezinte, pentru a scapa de cele doua puncte de penalizare primite, un document care sa ateste faptul ca au vazut filmul educativ, eliberat fie de Politia Romana, fie de partenerii autorizati ai acesteia. Legislatia rutiera in vigoare stabileste ca doua puncte de penalizare se aplica:
- soferilor care folosesc luminile de drum (faza lunga) la intalnirea cu o masina care circula din sens opus sau cand circula in spatele unei masini;
- soferilor care folosesc telefonul in timp ce conduc masina;
- soferilor care nu poarta centura;
- soferilor care depasesc viteza maxima cu 10/20 km/h;
- soferilor care circula pe un drum interzis;
- soferilor care nu respecta regulile la intoarcere, mersul inapoi;
- schimbarea benzii sau oprirea masinii si celor care nu respecta regulile privind utilizarea fazei scurte pe timpul zilei.
Atentie! Prevederile proiectului legislativ NU se aplica momentan. Pentru a intra in vigoare, acesta trebuie sa primeasca aprobarea Parlamantului, a sefului statului si sa fie publicat in Monitorul Oficial.