Soferii pot ramane fara permisul auto daca sufera de aceste boli sau afectiuni. Atunci cand solicita un permis auto sau reinnoirea acestuia, romanii sunt obligati sa se supuna unui examen medical, care atesta faptul ca solicitantul este apt pentru a conduce o masina pe drumurile publice din tara noastra. In acest caz, prezentam astazi lista bolilor care ar putea duce la pierderea permisului auto. Actul normativ care stabileste ca toti solicitantii unui permis auto trebuie sa treaca printr-un control medical si afectiunile care pot impiedica o persoana sa conduca masina pe drumurile publice este Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 1.162/2010 pentru aprobarea Normelor minime privind aptitudinile fizice si mentale necesare pentru conduceea unui autovehicul.
Afectiunile vederii
Potrivit actului normativ, permisul de conducere nu poate fi obtinut de persoanele care au probleme grave cu vederea. Deasemenea, nu au dreptul de a conduce nici cei care prezinta probleme in ceea ce priveste sensibilitatea la contraste sau care prezinta tulburare a vederii. Diplopia reprezinta o tulburare de vedere ce consta in perceperea dubla a imaginii unui obiect. Actul normativ mai prevede ca dupa pierderea vederii la un ochi exista o perioada de adaptare de minimum 6 luni, pe durata careia se interzice conducerea autovehiculelor. Dupa aceste luni, conducerea se permite numai in urma unui aviz favorabil din partea specialistilor oftalmologi.
Handicapul locomotor
Ordinul MS nr. 1.162/2010 prevede ca permisele auto nu sunt eliberate sau reinnoite pentru candidatii ori conducatorii auto care prezinta afectiunii sau anormalitati al aparatului locomotor care fac periculoasa conducerea unui autovehicul. Eliberarea sau reinnoirea permiselor de conducere canditatilor ori conducatorilor auto cu handicap fizic este totusi posibila, dar cu anumite restrictii si numai cu avizul unei unitati de asistenta medicala autorizate. Avizul se acorda in urma unei evaluari medicale a afectiunii si, daca este necesar, a efectuarii unui test practic, iar avizul trebuie sa precizeze ce modificare este necesara la autovehicul si daca soferul trebuie sa poarte un dispozitiv ortopedic.
Afectiuni cardiovasculare
Permisul nu poate fi obtinut sau reinnoit de catre persoane care prezinta tulburari grave ale ritmului cardiac ori angina pectorala de repaus sau emotie. De asemenea si cei care sufera de tensiune arteriala anormala pot sa nu aiba dreptul de a conduce, insa cei care poarta stimulator cardiac, precum si cei cu antecedente de infartct miocardic, pot avea permis doar cu avizul medicului si cu conditia de a evalua verificari medicale periodice.
Diabetul zaharat
Nu se emit sau reinnoiesc permise de conducere nici pentru soferii cu episoade repetate de hipoglicemie acuta, asa cum il defineste actul normativ, o situatie in care este necesar ajutorul unei alte persoane. Insa, cei care sufera de diabet zaharat si fac tratament medicamentos pot avea permis numai pe baza unui aviz medical autorizat si pe baza unor controale medicale periodice (cel putin o data la 5 ani).
Afectiunile neurologice
Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reinnoite persoanelor care sufera de afectiuni neurologice, precum epilepsia.
Tulburari mintale
Dreptul de a conduce o masina, dar si eliberarea unui permis auto va fi refuzat si celor care prezinta, tulburari mintale grave, congenitale sau dobandite ca urmare a unor afectiuni, traume sau interventii neurochirurgicale, retard psihic sever sau probleme comportamentale grave datorate varstei sau tulburari grave ale capacitatii de judecata, comportament ori adaptabilitate.
Dependenta de alcool
Persoanele dependente de alcool sau incapabile sa se abtina de la consumul acestuia atunci cand conduc nu pot dobandi sau reinnoi permisul auto. Acestea pot cere totusi eliberarea unui permis auto, dar doar daca pot dovedi ca nu au mai consumat alcool o perioada si au aviz medical autorizat.
Dependenta de droguri si medicamente
Persoanele dependente de substante psihotrope sau cele care nu sunt dependente de aceste substante, dar faca abuz de ele in mod regulat, nu pot solicita eiberarea sau reinnoirea permisului auto.