Politistii vor putea utiliza în continuare radare pe masini neinscriptionate si care nu sunt amplasate în locuri vizibile. Legea prin care utilizarea radarelor ar fi fost puternic restrictionata a fost declarata neconstitutionala.
Teoretic, legea ar fi intrat în vigoare dupa ce ar fi fost promulgata de președinte și publicata în Monitorul Oficial.
Cu toate acestea, presedintele Klaus Iohannis a contestat legea la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR), iar institutia a anuntat în aceasta saptamana ca legea votata de Parlament este neconstitutionala.
Legea fusese adoptata de Camera Deputatilor, în calitate de for decizional, pe 14 mai, cu 186 voturi ”pentru”, 21 ”împotrivă” şi 7 abtineri. Practic, doar parlamentarii USR au votat împotriva.
Vara trecuta, tot la initiativa liberalului Florin Roman, Codul rutier fusese modificat în sensul că masinile de politie cu radar trebuiau presemnalizate cu un panou afisat cu 500 – 1.000 de metri înainte, pe sensul de mers. De asemenea, masinile cu radar ar fi trebuit sa fie inscriptionate vizibil, dar si pozitionate la vedere, iar radarele de tip pistol nu puteau fi folosite la mai mult de 10 metri de masina de politie.
Pe 4 iunie, Parlamentul a transmis președintelui, pentru promulgare, legea, ca urmare a procedurii de reexaminare.
„Tinand cont de faptul ca forma legii transmise la promulgare este una ulterioara procedurii de reexaminare, ca urmare a Deciziei Curții Constitutionale nr. 684/2018 (publicata în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 50 din 18 ianuarie 2019) si avand în vedere ca Parlamentul a adoptat o serie de reglementari care sunt contrare si excedeaza limitelor deciziei mentionate, consideram ca Legea pentru modificarea art. 109 din Ordonanța de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice a fost adoptata cu incalcarea dispozitiilor art. 147 alin. (2) și (4) din Constitutie”, arata sesizarea presedintelui Klaus Iohannis.
Care au fost modificarile Codului Rutier declarate neconstitutionale
- Constatarea contraventiilor cu privire la faptele care încalca dispozitiile privind limitele de viteza se face numai cu ajutorul mijloacelor tehnice certificate sau a mijloacelor tehnice omologate si verificate metrologic, consemnandu-se aceasta în procesul-verbal de constatare a contraventiei.
- Dispozitivele destinate masurarii vitezei se instaleaza exclusiv pe autovehicule care prezinta înscrisurile si însemnele distinctive ale politiei rutiere. Dispozitivele mobile, de tip pistol, destinate masurarii vitezei se utilizeaza la o distanta maxima de 10 metri de autovehiculele care prezinta înscrisurile şi însemnele distinctive ale politiei rutiere. Se interzice utilizarea dispozitivelor de masurare a vitezei din autovehicule care nu prezinta înscrisurile si însemnele distinctive, de catre politisti care nu poarta uniforme, cu înscrisuri si însemne distinctive, conform alin. (l) si care nu sunt amplasate în locuri vizibile.
Initial, parlamentarii tuturor partidelor, cu excepția USR, doreau ca radarele sa fie nu doar vizibile, dar si semnalizate prin panouri amplasate la o distanta de pana la 4 kilometri de radar. Acestia au fost obligati de Curte sa renunte la aceasta prevedere, însa nu au respectat întocmai observatiile CCR, astfel ca proiectul a fost respins din nou.
Pana atunci, politia poate utiliza în continuare radare în masini neinscriptionate, ascunse de ochii soferilor.