Sarbatorile se apropie cu pasi repezi, iar in aceasta perioada tot mai multe familii se reunesc din diferite tari pentru a celebra impreuna aceasta ocazie. De asemenea, exista si cazuri in care anumite persoane doresc sa plece din tara pentru a fi impreuna cu cei dragi.
Avand in vedere aceste lucruri, multi soferi se intreaba daca va fi necesara incheierea unei noi polite RCA sau pot pleca linisititi cu cea existenta. Conform legilor din Romania, orice autovehicul trebuie sa detina o asigurare RCA obligatorie pentru a putea tranzita soselele nationale pentru a fi ferit de amenzi, cat si de cheltuielile inutile ce pot interveni in caz de accident.
Este valabila polita RCA in alta tara? Unde mai exact poate fi folosita?
Asigurarea obligatorie RCA este un document indispensabil pentru orice sofer responsabil, fiind esentiala pentru a fi in siguranta ori de cate ori se afla la volan, indiferent de locul de tranzitare. Din fericire aceasta polita asigura o libertate mare de miscare, oferind astfel oricarui sofer posibilitatea de a trece vama usor si rapid.
Asigurarea RCA este valabila in urmatoarele spatii:
- pe intregul teritoriu al Romaniei;
- in orice tara membra a Uniunii Europene;
- Pe teritoriul statelor care leaga doua tari membre ale UE si care nu au un birou national;
- In Norvegia, Elvetia, Islanda si Lichtenstein se poate folosi polita obligatorie RCA la fel ca in orice tara membra.
Este bine de stiut faptul ca Marea Britanie si Gibraltar nu mai fac parte din SEE (Spatiul Economic European) din prima zi a anului 2021.
Ce trebuie sa faci in cazul in care faci accident in alta tara?
Accidentele sunt momente neplacute indiferent de locul unde s-au produs, insa daca aceasta situatie se desfasoara intr-o tara straina, atunci ingrijorarea poate fi mult mai mare din cauza faptului ca probabil nu cunosti legislatia, cat si limba pentru a putea deslusi declaratiile completate de organele abilitate.
La fel ca si in Romania, va trebui sa completezi o declaratie impreuna cu celalalt sofer implicat pentru a strange toate datele conform legii. Insa daca nu ai un asemenea document poti nota urmatoarele elemente pentru a te asigura ca ai toate informatiile necesare:
- data, ora si locul accidentului;
- detalii despre pagubele produse ale ambelor masini (aici se pot efectua poze si filmari pentru mai multa acuratete);
- informatii despre martori (nume si contact);
- datele de identificare ale celuilalt sofer, cat si ale masinii (datele din cartea de identitate, numar de telefon);
- toate datele de contact si de identificare ale firmei de asigurari ale celuilalt sofer;
- datele de contact ale sectiei de politie care s-a ocupat de caz.
Cu toate acestea, va fi recomandat sa nu semnezi niciun document pe care nu il intelegi deoarece acest lucru te poate afecta mai tarziu. Un alt lucru important de mentionat este acela ca in cazul in care accidentul a fost produs din vina ta, asigurarea nu te va despagubi pentru vatamarea corporala decat in cazul in care ai incheiat o asigurare in acest sens.
Orice sofer trebuie sa fie responsabil si sa aiba asupra sa toate documentele valabile pentru a minimiza sansele de a lua amenda, cat si sa fie ferit de plati foarte mari. Astfel, fie ca te duci la job, in vacanta cu familia sau pleci din tara, vei putea sta linistit datorita asigurarii obligatorii.
Nu uita ca aici pe blogul Romasig poti fi mereu la curent cu ultimele stiri, noutati si informatii utile care te pot ajuta in diferite situatii pentru a te putea bucura intotdeauna de un drum lipsit de evenimente neplacute.