Politistii Directiei de Investigatii Criminale au efectuat miercuri, 24 de perchezitii domiciliare, la service-uri bănuite ca ar fi supraevaluat costurile reparatiilor efectuate in baza unor polite RCA, ceea ce a adus prejudicii companiilor de asigurari, dar si consumatorilor.
Activitățile sunt derulate într-un dosar penal în care se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Cat facturau service-urile pe ora
Conform unor surse judiciare, societățile facturau 800 de lei pe ora de lucru, în condițiile în care în piață prețul e de aproximativ 200 de lei pe ora. La percheziții au fost prinși arzând documente.
Din cercetări au rezultat indicii că, în perioada 2019-2020, mai multe societăți comerciale, cu obiect de activitate efectuarea de reparații și închirieri auto, precum și comercializarea de piese de schimb, ar fi dezvoltat un mecanism infracțional complex, prin care s-ar fi eludat dispozițiile legale și care ar fi avut că rezultat supraevaluarea costurilor reparațiilor efectuate în baza unor polițe RCA.
În acest mod, ar fi fost prejudiciate societățile de asigurare-reasigurare, aspect care ar fi determinat, ulterior, creșterea anuală, constanța, a prețului poliței de asigurare obligatorie de răspundere civilă pentru autovehicule.
La operațiune,au participat polițiști din cadrul Direcției de Investigații Criminale, polițiști ai Direcției de Investigare a Criminalității Economice, specialiști criminaliști din cadrul Institutului Național de Criminalistică și D.G.P.M.B. – Serviciul Criminalistic, precum și luptători din cadrul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale.
De asemenea, acțiunea a beneficiat de sprijinul specialiștilor din cadrul Registrului Auto Român, Gărzii Naționale de Mediu și Inspectoratului Teritorial de Muncă București și Ilfov.
Tarifele de referinta pentru reparatii, asteptate sa produca efecte pozitive pentru milioane de soferi.
Evoluțiile daunei medii plătite de asiguratori sunt substanțiale, mai ales dacă realizăm o comparație pe ultimii 5 ani, afirmă Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), într-un comunicat de presă. Comparativ cu 2016, dauna medie RCA a crescut anul trecut cu 27,5% (de la 7.061 lei la 9.005 lei). Și în 2020, an marcat de pandemia de COVID-19, indicatorii pieței RCA continuă să rămână pe minus. Astfel, rata combinată pe segmentul RCA a depășit din nou nivelul supraunitar, situându-se la 113,49%. Totodată, rata cheltuielilor, dar și a celor de administrare și de achiziție pentru polițele RCA, care face parte din calculul ratei combinate, a scăzut anul trecut față de 2019, ceea ce reflectă eforturile asiguratorilor pentru eficientizare și pentru reducerea cheltuielilor (cum ar fi îmbunătățirea fluxurilor, a proceselor, digitalizare etc.).
Oficialii UNSAR atrag atentia ca, in acest context, este importanta introducerea de masuri legislative care sa determine reducerea ratei daunei si un comportament responsabil al tuturor operatorilor care presteaza servicii conexe pietei de asigurari in interesul clientilor si al persoanelor prejudiciate, precum introducerea unor tarife de referinta pentru reparatiile auto si pentru inchirierea autoturismelor primite la schimb.
Potrivit celor mai recente date ale ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiara, industria de asigurari a platit in fiecare zi a anului 2020, numai in baza politelor RCA, despagubiri de aproape 1,8 mil. EUR.