Pedepse dure pentru soferi. Suspendarea permisului auto pentru cei care vorbesc la telefon.
Potrivit unui proiect de lege pus in dezbatere publica de Ministerul Afacerilor Interne, soferii care tin in mana telefonul sau alte dispozitive mobile, la volan, vor fi sanctionati cu 20 de puncte-amenda si le va fi suspendat permisul de conducere. Nici biciclistii nu scapa nepedepsiti, si ei risca aceleasi amenzi.
Folosirea tot mai desa a dispozitivelor mobile la volan se pare ca este cauza principala a accidentelor rutiere, iar Ministerul Afacerilor Interne a deschis o campanie dura impotriva acestora – schimbarea Codului Rutier 2019.
Printr-un proiect de lege MAI vrea sa interzica nu doar telefoanele mobile la volan, ci orice dispozitiv mobil care ar putea distrage atentia soferilor (tableta sau alte gadgeturi care filmeaza sau au alte functii de trimitere mesaje).
Nimeni nu mai poate face live la volan, nici cu tableta nici cu un alt dispozitiv care poate face acest lucru.
Ministerul Afacerilor Interne a lansat in dezbatere publica proiectul de lege.
„Interzicerea, in timpul mersului, a tinerii in mana sau folosirii cu mainile in orice mod nu numai a telefonului mobil, ci si a oricarui dispozitiv mobil prevazut cu functia de inregistrare ori redare text, foto sau video”, aceasta fiind modificarea ce se aduce Codului Rutier.
Nerespectarea legii va atrage suspendarea permisului auto pe o perioada de 90 de zile, 6 puncte de penalizare si 9 pana la 20 puncte-amenda (clasa a IV-a). Valoarea unui punct-amenda este de 145 ron. Asadar, vorbim despre amenzi de 1.300 lei pana la 2.900 lei.
Ce prevede legea in momentul de fata
Legea nu interzice concret utilizarea tabletelor in timpul condusului, in momentul de fata. OUG 195/2002, Art.36, alineatul 3 prevede urmatoarele: „Conducatorilor de vehicule le este interzisa folosirea telefoanelor mobile atunci cand acestia se afla in timpul mersului, cu exceptia celor prevazute cu dispozitive tip <<maini libere>>.”
In Art. 100 (1), alineatul 10 prevede o amenda prevazuta in clasa a II-a (4 sau 5 puncte-amenda) pentru „efectuarea de catre conducatorul unui vehicul a unor activitati de natura a-i distrage atentia de la conducere”.
In comunicatul MAI se arata ca soferii nu sunt singurii vizati de proiectul de lege, ci si biciclistii: ” sanctiunea cu amenda va fi aplicata si conducatorilor de vehicule pentru care nu este prevazuta obligativitatea detinerii permisului de conducere”
Proiectul va fi dispus dezbaterii publice timp de 20 de zile, dupa care va fi adoptat de Guvern. Ulterior, va fi trimis Parlamentului pentru votul final. Legea va intra in vigoare in termen de 60 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial.