
Creditorii de asigurari care au polite valide Astra sau care au de solicitat un drept de creanta ca urmare a unei polite incheiate cu asiguratorul falimentar Astra sunt in afara oricarui risc. Fondul de Garantare a Asiguratilor a anuntat ca are la dispozitie peste 1 miliard de lei pentru acoperirea platilor, o suma care depaseste in acest moment estimarile privind cererile de plata. „La sfarsitul anului, disponibilitatile Fondului erau de 1.038.000.000 lei, deci nu avem probleme in a putea sa efectuam platile” a spus presedintele Fondului de Garantare a Asiguratilor, Carmen Radu, live in emisiunea „Ora de Risc” de la postul de radio RFI. Presedintele FGA a explicat ca, la data procesului verbal de predare-primire incheiat cu asiguratorul Astra (finele lunii septembrie 2015), existau 57.210 dosare de dauna deschise de Astra, la care se adauga inca 7050 de cereri de deschidere de dosare noi de dauna, primite de catre FGA. Conform estimarilor, dosarele preluate de la Astra ar insuma plati de 650 de milioane de lei, iar dosarele noi aproximativ 30 de milioane de lei. 6500 de dosare sunt deja solutionate astepand inceperea platilor.
In plus, FGA mai este implicat in acest moment in 300 de dosare in instanta, litigii penale si civile ale Astrei. „Multi dintre reclamanti au solicitat disjungerea cauzei si chemarea Fondului in mod direct ca si participant in aceste cauze civile, pentru ca instanta sa solutioneze cauza si sa ne oblige la plata. Ceea ce indrumam in mod special – ca sa evitam orice situatie litigioasa – este ca orice persoana care invoca un drept de creanta impotriva asiguratorului Astra sa depuna o cerere de plata la Fondul de Garantare pentru ca dosarul sa ii fie solutionat pe cale amiabila” a precizat directorul general adjunct al Fondului de Garantare a Asiguratilor, Anca Verescu, invitata si ea la Ora de Risc.
Verescu a mai precizat, de asemenea, ca cererea de despagubire formulata de catre creditorii de asigurari la Astra nu este valabila si nu sesizeaza in mod legal Fondul si ca este absolut necesara formularea unei cereri de plata catre Fondul de Garantare a Asiguratilor, pentru ca dosarul sa fie analizat si instrumentat.
Creditorii de asigurari Astra care solicita plata unei creante trebuie sa stie ca FGA poate garanta plati doar pana la plafonul legal de 450.000 lei (aproximativ 100.000 euro). Sumele mai mari pretinse ca despagubiri au un alt regim si o procedura mai complexa, iar pentru obtinerea lor este nevoie de incrierea la masa credala si formularea unei cereri separate de admitere a creantei de asigurare in cadrul dosarului de faliment.
Pentru cei care au de incasat sume de maximum 450.000 lei, odata ce dosarul este complet, analizat, instrumentat si solutionat, termenul de plata ar trebui sa fie de 5-7 zile. Insa deocamdata data inceperii platilor nu este certa, pentru ca ea depinde de decizia definitiva de faliment. In acest moment, instanta de fond a pronuntat decizia de faliment, insa aceasta decizie poate fi atacata la Curtea de Apel in termen de 7 zile, ceea ce ar putea intarzia platile.
Creditorii de asigurari care doresc sa deschida dosare noi de dauna pot gasi informatiile necesare pe site-ul FGA. Exista 42 de locatii unde se pot face constatari in tara, iar cererile de plata pot fi depuse atat prin posta cat si prin email. Presedintele FGA, Carmen Radu, asigura ca Fondul si-a dublat numarul de angajati fata de momentul in care a preluat dosarele de la asiguratorul Astra si ca va face tot posibilul pentru a avea maximum de operativitate.