
Toti conducatorii auto s-au confruntat cel putin odata cu oboseala la volan, iar cei mai experimentati stiu cat de grav este sa circuli obosit, mai ales noaptea.
O clipă de neatenție în care ai ațipit și e suficient pentru o tragedie. Ține cont de aceste sfaturi când pornești într-o călătorie mai lungă!
Cum sa combatem oboseala la volan?
In primul rand nu ar trebui niciodata sa conducem atunci cand suntem obositi. Daca insa situatia o cere si nu se poate amana, putem apela la stimulatoare cum ar fi cafeaua sau ceaiul verde. In orice caz, daca devenim prea obositi la volan si simtim ca nu mai putem tine ochii deschisi, se impune oprirea intr-o parcare pentru a dormi 15 minute. Astfel dam un refresh sistemului nervos si ne putem continua drumul in conditii ceva mai bune.
Dormiti șapte sau opt ore cu o noapte înainte de o călătorie
Primul si cel mai important sfat este acela de a nu conduce in momentul in care soferul nu s-a putut odihni numarul minim de ore pentru a putea fi alert. Din pacate, acest sfat nu poate fi urmat intodeauna, in mod special cand trebuie ajuns rapid la destinatie.
Reglați temperatura mașinii astfel încât să vă ajute să rămâneți în alertă
Păstrați temperatura în mașină răcoroasă, cu ferestre deschise sau aer condiționat în timpul verii și cantități minime de căldură în timpul iernii. Evitați să ascultați frecvent muzică ușoară lenta, care provoacă somn și să schimbați posturile de radio.
Pauze scurte si frecvente
Ca să nu te fure somnul la volan, întrerupe călătoria și/sau oprește cât mai des. Când simți că ți se închid ochii este momentul cel mai critic și mai potrivit să tragi pe dreapta. Dacă ai ajuns la un asemenea moment critic deja, este indicat să oprești la fiecare 30 de minute pentru a face câțiva pași, mai miști un pic fundul și încerci să ieși din starea de letargie pe care ți-o induce oboseala.
Spalatul pe fata
la fiecare oprire este bine sa te speli pe fata sau folosește măcar șervețele umede pentru a te împrospăta puțin, iar dacă tot ai oprit pentru a te mișca, a te spăla pe față sau să îți iei un suc rece/ceai fierbinte, nu fuma. Abține-te de la fumat, asta nu face decât să agraveze situația. Fumatul calmează, ceea ce induce iar o stare de relaxare și pe tonul oboselii accentuate te trimite la somn direct.
Care sunt semnele oboselii atunci cand conducem
- cascam des
- ne este greu sa tinem ochii deschisi
- ne este greu sa ne concentram la drum
- nu ne aducem aminte ce s-a intamplat in ultimele minute de condus
- nu pastram distanta corecta fata de autovehiculul din fata
- ratam semnele de circulatie
- ne apropiem prea mult de marginea soselei sau de centrul acesteia
ATENTIE!!! La un drum de zece ore, un şofer ar trebui să oprească de cel puţin trei ori, măcar câte 10-15 minute.
Drumuri bune!