Parlamentarii au propus o nouă inițiativă legislativă care ar veni în ajutorul celor care vor să conteste amenzile rutiere primite în alte județe.
Asadar, conform unei iniţiative legislative care a fost depusă la Parlament de 41 de deputaţi PSD, procesele verbale privind amenzile de circulaţie vor putea fi contestate la Judecătoria de pe raza căreia are domiciliul contravenientul.
“În cazul amenzilor de circulaţie, dacă un conducător auto care locuieşte în Constanţa primeşte o astfel de amendă la Satu Mare îi va fi foarte greu să o conteste şi să se apere eficient în instanţă. Transmiterea plângerii prin poştă şi judecarea cauzei în lipsă nu reprezintă, în mod necesar, o apărare eficientă. De asemenea, în cazul şoferilor care circulă mult cu maşina în interes de serviciu sau care merg în vacanţă şi primesc amenzi în mai multe judeţe, posibilităţile de contestare pe care le are conducătorul auto sunt mult îngreunate şi diminuate”, explică iniţiatorii necesitatea modificării legislaţiei.
Potrivit proiectului aflat la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, „împotriva procesului verbal de constatare a contravenţiilor se poate depune plângere în termen de 15 zile de la comunicare la Judecătoria în a cărei rază de competenţă îi are domiciliul sau sediul, după caz, contravenientul, dacă acesta este pe teritoriul României”.
Iniţiatorii amintesc, în expunerea de motive a proiectului, că, în prezent, contestarea proceselor verbale de contravenţie se face doar la Judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta. Având în vedere că majoritatea contravenţiilor sunt amenzi de circulaţie, contestarea acestora devine de multe ori imposibilă, deoarece acţiunea trebuie depusă la o Judecătorie departe de domiciliu.
Contravenientul care nu are domiciliul în România va putea depune plângerea la Judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta.
Proiectul ar putea veni în ajutorul românilor care muncesc în străinătate și vin să facă vacanța în țară. Aceștia din urmă sunt luați în considerare și în propunerea de proiect de lege.
Conform legislației în vigoare amenzile contravenționale pot fi achitate pe jumătate într-un termen de 15 zile de la momentul primirii procesului-verbal.
Ce trebuie să cuprindă procesul verbal
Procesul verbal de constatare a contravenției va cuprinde obligatoriu:
- Data și locul unde este încheiat
- Numele, prenumele, calitatea și instituția din care face parte agentul constatator
- Numele, prenumele, domiciliul și codul numeric personal ale contravenientului
- Descrierea faptei contravenționale cu indicarea datei, orei și locului în care a fost săvârșită, precum și arătarea împrejurărilor care pot servi la aprecierea gravității faptei și la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabilește și se sancționează contravenția
- Indicarea societății de asigurări, în situația în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulație
- Posibilitatea achitării, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normative
- Termenul de exercitare a căii de atac și instanța la care se depune plângerea.