Poluarea atmosferica, mai ales in marile orase, a devenit una dintre cele mai mari provocari ale lumii moderne, avand un impact negativ asupra sanatatii umane si a mediului inconjurator.
In incercarea de a aborda aceasta problema urgenta, guvernele din intreaga lume au inceput sa adopte masuri legislative pentru a limita emisiile de noxe, inclusiv cele provenite de la autovehicule.
Recent, o noua lege este discutata pentru a fi implementata cu scopul de a aborda poluarea cauzata de masinile care stau in stationare cu motorul pornit in fata unitatilor de invatamant, institutiilor de stat sau in alte locatii.
Conform statisticilor realizate de catre ANPM (Agentia Nationala de Protectie a Mediului), peste 29.000 de persoane mor anual in Romania din cauza poluarii, aceata fiind una dintre cele mai mari probleme care pot avea un impact negativ asupra sanatatii. Astfel, masinile diesel, pe gaz sau benzina vor fi obligate sa opreasca motorul in timpul stationarii, daca noua lege va fi aprobata.
Exista multe exemple care cu siguranta sunt vazute zilnic in trafic, cum ar fi masinile care lasa in urma fum negru, de aceea este important sa acorzi o atentie deosebita starii masinii tale, sa efectuezi verificarile periodice si sa ai toate documentele valabile, inclusiv polita obligatorie RCA, pentru a nu fi pasibil de amenzi si pentru a circula legal pe sosea. Este bine de stiut faptul ca polita RCA va suferi schimbari majore anul acesta in incercarea de a imbunatati sistemul pentru ca soferii sa poata beneficia de tarife mult mai accesibile.
Cat este estimata amenda?
In Europa, tarile care au adoptat deja aceasta masura permit o perioada cuprinsa intre 10 si 40 de secunde in care motorul poate ramane pornit in stationare. Amenda pentru nerespectarea acestei legi se incadreaza intre 20 si 750 de euro, insa in Romania este preconizata ca nu va depasi 50 de euro, adica aproximativ 250 de lei.
Care sunt reactiile comunitatii?
Receptia noii legi poate fi diferita in functie de gradul de constientizare al populatiei privind impactul poluarii si de nivelul de confort al acesteia in acceptarea schimbarii de comportament.
Opiniile sunt impartite, pietonii saluta masura pentru ca nivelul de zgomot si emisii depasesc normele europene. Pe de alta parte, soferii nu sunt incantati, mai ales in sezonul rece atunci cand vor sa stea la caldura in timp ce asteapta o alta persoana.
Cum poate fi aplicata cu succes noua lege?
Pentru ca aceasta lege sa fie implementata cu succes si sa aiba un impact semnificativ in reducerea poluarii atmosferice, este important sa existe eforturi sustinute in educarea si constientizarea publicului cu privire la importanta opririi motorului in timpul stationarii.
Campaniile de informare pot ajuta la promovarea acestui comportament pentru a incuraja cetatenii sa adopte practici mai ecologice in conducerea autovehiculului personal. In plus, modelele hibride sau electrice, care se opresc automat in momentul stationarii, ar putea juca un rol important in reducerea emisiilor.
Noua masura discutata in Parlament, care impune oprirea motorului la semafor, marcheaza un pas semnificativ in lupta impotriva poluarii atmosferice. Intr-o perioada in care mediul inconjurator este tot mai afectat de emisiile nocive, aceasta initiativa ofera o solutie concreta.
Din fericire, trendul vehiculelor hibride sau electrice, care se opresc automat in momentul stationarii, este in crestere, contribuind considerabil la reducerea poluarii si in crearea unui mediu urban mai curat.
Indiferent de tipul de motorizare, asigurarea RCA este esentiala pentru a circula in legalitate deoarece controalele se vor intensifica, fiind astfel apt de amenda daca nu ai acest document important si obligatoriu.
Aici, pe blogul Romasig, ne straduim sa gasesti intotdeauna informatii utile despre ultimele stiri si noutati legislative, dar si sfaturi despre cum sa rezolvi diverse probleme legate de conducerea vehiculului intr-un mod eficient si legal. Astfel ai o sursa de incredere ce te va ajuta sa te bucuri de fiecare data de un drum linistit, indiferent ca pleci la job sau in vacanta.