Conform datelor comunicate de catre DRPCIV (Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor), in luna martie a acestui an au fost inmatriculate in Romania 9.636 autovehicule noi (autoturisme si vehicule comerciale, autocare si speciale), cu 19,3% mai multe decat in luna similara a lui 2020.
Potrivit unui comunicat al APIA, în ceea ce privește autovehiculele, creșterea a fost de 18,1%, de la 6.654 de unități în martie 2019 la 7.861 în martie 2021.
Care au fost cele mai vandute autovehicule.
În clasamentul mărcilor de autovehicule noi înmatriculate de la începutul anului 2021 conduce Dacia, cu 3.830 de unităţi, urmată de:
- Ford – cu 1.915 unităţi,
- Toyota (1.882),
- Hyundai (1.844),
- Skoda (1.767),
- Volkswagen (1.548),
- Renault (1.049),
- BMW (939)
- Mercedes-Benz (810) şi Suzuki (809), potrivit Asociației Constructorilor de Automobile din România (ACAROM).
În ceea ce privește autovehiculele second hand înmatriculate pentru prima oară în România, volumul acestora a atins în martie 2021 cifra de 36.558 unități, o creștere de +1,41 % față de martie 2020.
Si înmatriculările de vehicule comerciale noi (LCV, HCV, Minibus și Bus, precum și vehicule speciale), după un volum de 1.775 unități, înregistrat în luna martie 2021 (+24,7% față de martie 2020), rezultă o creștere generală pe ansamblul anului 2021 de 1,3%.
Motociclurile (motociclete, mopede, ATV-uri) noi înregistrează în luna martie o creștere de 53,4% pe un volum de 477 unități și una de 19,6% pe primele trei luni din 2021.
Acte necesare înmatriculare auto 2021
- cerere de înmatriculare tipizat (este gratuită și o puteți descărca de pe Internet sau o găsiți la DRPCIV);
- cartea de identitate a vehicului (original și copie);
- certificatul de înmatriculare al fostului proprietar în care acesta a înscris transmiterea dreptului de proprietate (talonul – original). ITP-ul trebuie să fie valabil (inspecția tehnică periodică);
- documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului în forma prevăzută de lege la data dobândirii dreptului de proprietate, în original și în copie; Acesta se numește Contract de înstrăinare-dobândire a unui mijloc de transport sau factură, în cazul companiilor. Trebuie ștampilat de ambele organisme fiscale de la vânzător și cumpărător.
- actul de identitate al solicitantului (original și copie);
- asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) cu numele noului proprietar (copie);
- dovada de plată a contravalorii certificatului de înmatriculare (talon auto – original – 49 lei);
- plăcuțele cu numărul de înmatriculare vechi, dacă vreți/trebuie să le schimbați (40 lei) sau dovada că fostul proprietar le-a rezervat;
- certificatul de autenticitate emis de Registrul Auto Roman (original) și ITP – doar pentru mașinile aduse din străinătate – cost estimat la 550 lei;
- documentele de înmatriculare eliberate de autoritățile străine (original), precum și plăcuțele de tranzit sau dovada că mașina a fost adusă pe platformă;
- dovada plății TVA pentru mașinile aduse din UE dacă autoturismul va fi înmatriculat de o firmă neplatitoare de TVA sau o persoană fizică – formularul „Certificat privind atestarea plății taxei pe valoarea adăugată, în cazul achizițiilor intracomunitare de mijloace de transport”
- dovada efectuării formalităților vamale de import – doar pentru mașini din afara UE
- copie certificat de înregistrare a societății – pentru persoane juridice
- împuternicire/delegație – chiar dacă actele sunt depuse de acționarul unic al societății;
Legat de asigurarea RCA, companiile de asigurări ne sfătuiesc să nu dăm nici măcar o copie cumpărătorului. Acesta trebuie să își facă asigurare în vederea înmatriculării și este valabilă chiar din ziua respectivă (este singurul caz în care RCA-ul este valabil din ziua în care îl faceți). Dacă cumpărătorul folosește RCA-ul în cazul unei daune, vânzătorul va pierde din clasa Bonus Malus și nu va mai avea voie să își recupereze banii pe lunile rămase din contractul de asigurare.