
Autoritatea de Supraveghere financiara (ASF) a publicat noile tarife de referinta pentru politele auto obligatorii (RCA), conform prevederilor Legii si Normei RCA privint metodologia de calcul a acestora. Comparativ cu tariful de referinta anterior, din datele ASF reiese ca atat tariful de referinta mediu pentru persoane fizice cat si pentru persoane juridice este in crestere, cu 9%, respectiv 11%. Aceste tarife de referinta au fost calculate, potrivit legii, de o companie independenta-DELOITTE Audit SRL-in functie de:
- categoriile de vehicule (autoturisme, autoturisme transport marfa, autovehicule transport persoane, etc.) -de varsta asiguratilor in cazul persoanelor fizice
- de tipul asiguratului (persoana juridica/fizica), precum si de caracteristicile tehnice ale vehiculelelor (capacitatea cilindrica sau puterea, masa maxima autorizata, numarul de locuri).
ASF precizeaza ca: pentru consumatori, in ceea ce priveste pretul politelor auto obligatorii, tariful de referinta este un reper si reprezinta, impreuna cu factorul N , elemente in baza carora este stabilit pragul aferent incadrarii unui asigurat in categoria de client cu risc ridicat. Prima de risc de referinta comparativ cu cea din tariful de referinta anterior nu este consistenta la nivelul tuturor categoriilor de autovehicule, schimbarea fiind relativa, existand atat scaderi, cat si cresteri de valoare. Aceste tarife de referinta vin in contextul creat de cadrul legislativ primar si secundar actual, care introduce pe piata prevederi si instrumente noi. Printre aceste prevederi si instrumente se numara si un sistem de Bonus-Malus el rasplatind comportamentul corect in trafic.O reducere de 50% o primesc soferii care ajung la clasa maxima de bonus (B8), fata de reglementarile anterioare care era prevazut de 32%. Conform datelor disponibile din baza de date CEDAM, la data de 31.12.2017, aproximativ 83% din politele RCA pentru persoane fizice se afla in clasa de bonus B1-B8, 48% din polite aflandu-se in categoria maxima B8, 76% din polite pentru persoanele juridice care se afla in clasele de bonus B1-B8, in categoria maxima B8 afalandu-se 26% din polite. Astfel, reducerile procentuale disponibile sunt mai mari decat au fost aplicate in trecut, ca urmare a modificarii legislatiei cu privire la sistemul de Bonus-Malus. Noile tarife de referinta In functie de numarul de expuneri pe fiecare segment pentru persoane fizice, tariful de referinta mediu ponderat, este de 756 lei, comparativ cu tariful de referinta anterior (9%) care era de 692 lei, iar pentru persoane juridice este de 1.752 lei comparativ cu 1.574 lei comform tarifului de referinta anterior (11%). ASF precizeaza: ” Publicarea acestor tarife de referinta reprezinta o initiativa ce conduce la cresterea transparentei, la informarea si la transmiterea catre consumatori a unor informatii corecte si complete cu privire la politele RCA. Aceste tarife nu reprezinta tarife la care sunt incheiate polite RCA pe piata „.
CALITATEA DATELOR UTILIZATE Aceste date au fost colectate pentru fiecare societate de asigurari si utilizate in calculul tarifului de referinta: 1.Pana la data de 30.06.2017, bazele de date cu polite subscrise; 2.In perioada 01.01.2010-30.06.2017, bazele de date cu daune intamplate; 3.In perioada 01.01.2010-30.06.2017, triunghiurile cu daunele platite si intamplate; Catre ASF au fost trimise date cu toate rapoartele de activitate de catre toate societatile de asigurari care practica la data prezentului polite RCA. Cele mai insemnate campuri din bazele de date de polite au fost cele referitoare la expunere (datele de inceput si de sfarsit ale acoperirii), la segmentare (tipul autoturismului, varsta, tipul asiguratului, parametrii motorului numarul de locuri, masa maxima). Cele mai importante elemente, in ceea ce priveste daunele, au fost numarul politei (pentru corespondenta cu baza de date de polite), valoarea daunei si data daunei (platita si inregistrata in rezerva). Pentru toate segmentele pietei definite in impartirea tarifelor, s-a calculat o estimare a primei de risc ca produs dintre fregventa daunelor si dauna medie. Aceste estimari sunt bazate pe datele istorice din perioada 1 iulie 2012-30 iunie 2017 ale pietei RCA din Romania. Incarcari pentru costurile de achizitie si administrative, marja de profit si referintele Bonu-Malus, fost luate in considerare in cadrul procesului de construire a tarifului de referinta. Valoarea de 25% (procent maxim prevazut de legislatia in vigoare) au fost incarcari pentru costurile de achizitie si administrative si marja de profit si respevtiv de 3%. Pentru a compensa reducerile care vor fi acordate s-a aplicat incarcarea Bonus-Malus. Pentru persoane fizice si respectiv persoane juridice ,in consecinta,au fost incarcari de 26,78% si 23,07%. Politele care au avut data de inceput a acoperirii riscului in intervalul 1 ianuarie-30 iunie, au fost luate in considerare pentru a calcula valoarea medie Bonus-Malus.