
Ne intoarcem in comunism. Un nou proiect de lege: circulatie alternativa in functie de numarul par sau numarul impar al masinii.
Conform unui proiect pregatit la nivel guvernamental, pentru a rationaliza consumul de carburanti in cazul unei eventuale crize de aprovizionare, Guvernul ar putea introduce restrictii de circulatie pe baza numerelor de inmatriculare, adica circulatia alternativa a numerelor par, respectiv impar, aplicata in comunism.
Acesta ar pune in aplicare Hotararea Guvernului nr.795/2018, in vigoare din 10 octombrie, prin care a fost aprobat Planul de urgenta pentru gestionarea situatiilor de disfunctionalitate majora in aprovizionarea cu titei si/sau produse petroliere, a situatiilor de urgenta deosebita si a situatiilor de criza locala.
Astfel, daca situatia este considerata a fi una de criza, autoritatile au dreptul sa ia masuri de rationalizare a carburantilor.
Care sunt aceste masuri:
- Impunerea de restrictii suplimentare de viteza pentru autovehicule;
- Impunerea de restrictii de circulatie pe baza numerelor de inmatriculare-circulatie alternativa par/impar;
- Limitarea utilizarii anumitor categorii de autovehicule;
- Rationalizarea consumului;
- Restrictionarea temporara a cantitatilor de produse petroliere care pot fi achizitionate, prin limitarea vanzarii/achizitiei individuale de produse petroliere la o anumita cantitate, inclusiv prin interdictia completa privind vanzarile de carburanti in alte recipiente/containere (canistre) si/sau prin restrictionarea temporara a utilizarii parcului auto si limitarea si/sau interzicerea temporara a exportului de produse petroliere, conform prevederilor Planului de urgenta.
In regimul comunist, circulatia pe baza numerelor de inmatriculare stabilea ca doar acei soferi cu masini cu numar par la final, pot circula intr-un week-end, iar in urmatorul week-end circulau cei cu numar impar.
In draftul de act normativ se precizeaza ca : ”Aceste masuri nu sunt aplicabile autovehiculelor care asigura serviciile sociale esentiale- salvare, pompieri, transportul public, politie, ISU, etc”.
Se mai mentioneaza ca, in cazul aparitiei unor situatii de urgenta, nivelul de criza, pentru a se asigura ca toate partile interesate – public, institutii, agenti economici, etc – au informatii exacte cu privire la situatie si inteleg masurile dispuse de autoritati si operatorii din industria petroliera pentru gestionarea acestora, este necesar un proces de comunicare, corecta si in timp util, in special in cazul dispunerii de masuri care vizeaza reducerea cererii.