Măsura plății amenzilor direct la polițist a fost eliminată din legislația rutieră în anul 2018, apoi, posibilitatea de a plăti amenda direct la politist a fost propusă cu mai puțin de o lună în urmă, din nou, dar deputații au eliminat-o recent dintr-un proiect legislativ ce a primit votul decisiv al acestora.
Măsura schimbării modului în care se vor putea plăti amenzile de circulație se regăsea în Propunerea legislativă pentru modificarea art. 109 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, document ce a primit marți votul decisiv favorabil al Camerei Deputaților.
Totuși, nu toate amenzile de circulație s-ar fi putut plăti direct la polițist, ci doar cele de până la 20 de puncte-amendă. Asta înseamnă că, ținând seama de faptul că punctul-amendă are acum valoarea de 145 de lei, s-ar fi putut plăti amenzi de până la 2.900 de lei. Atunci când plata ar fi fost facuta direct la polițist, șoferul trebuia sa plăteasca, de fapt, doar jumătate din minimul amenzii primite.
„Pentru amenzile contravenționale în cuantum de până la 20 puncte-amendă, contravenientul poate achita pe loc agentului constatator jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege”, se preciza în proiectul legislativ.
Ce prevedere mai contine Inițiativa legislativă!
Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, a votat legea care interzice printre altele utilizarea radarelor in locuri de unde nu sunt vizibile pe drumurile publice.
Polițiștii nu vor mai putea instala radare pe mașinile neinscripționate sau care nu sunt amplasate în locuri vizibile și nu le vor mai putea folosi decât dacă sunt îmbrăcați cu uniforma specifică, iar radarele de tip pistol nu vor mai putea fi folosite la mai mult de zece metri de mașina de poliție.
Potrivit legii votate de Camera Deputaţilor, poliţiştii rutieri, respectiv poliţiştii de frontieră sunt obligaţi să poarte uniformă cu înscrisuri şi însemne distinctive, arată deputatul liberal Florin Roman într-un comunicat.
Această propunere de modificare a legislației rutiere nu este ceva nou, ea fiind pusă în dezbaterea Senatului în 2017, a trecut de votul Parlamentului în anul următor, dar a fost trimisă de președintele țării la Curtea Constituțională a României, care a declarat-o parțial neconstituțională, iar azi a fost adoptată din nou de deputați.
Proiectul a fost adoptat, în Cameră, cu 186 voturi ”pentru”, 21 ”împotrivă” şi 7 abţineri.
Iniţiativa legislativă adoptată de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, urmează să ajungă la preşedintele României pentru promulgare.