
Masinile electrice sunt trecutul, prezentul si viitorul autovehiculelor. Ele fac parte din istoria automobilismului, mostenirea lor fiind una mai trainica decat va imaginati. Prima masina electrica a fost construita in anul 1837, in orasul scotian Aberdeen. Tehnologia s-a bucurat de un succes rasunator, iar la sfarsitul secolului al XIX-lea, taxiurile electrice au fost introduse pe strazile din Londra si din New York. Din pacate popularitatea lor nu avea sa dainuie. Pretul titeiului fiind in scadere, masinile pe baza de combustibil fosil au dominat strazile. Asta pana acum, cand masinile electrice reprezinta din nou viitorul. In 2008, Tesla Roadster a ajuns la o autonomie de 350 km, inspirand principalii producatori de masini sa debuteze pe acest sector de piata. Acum, companii precum Volvo, au anuntat ca fiecare masina produsa din anul 2019 va fi partial sau integral electrica.
Cum functioneaza vehiculele electrice?
In locul unui rezervor de carburant plin, masinile electrice dispun de o baterie reincarcabila. Aceasta se incarca la un punct de alimentare, stocheaza energia necesara motorului electric si pune in miscare rotile. Automobilul electric nu necesita ambreiaj, cutie de viteza sau teava de esapament. Cu o baterie incarcata complet un automobil electric are o autonomie de 4000 de km.
Care sunt beneficiile achizitionarii unei masini electrice?
Exista nenumarate motive pentru care cineva ar cumpara o masina electrica. Cel mai evident este legat de mediul inconjurator, ele genereaza mai putine emisii si sunt mult mai eficiente. Costurile operationale sunt mult mai scazute luand in considerare ca o incarcare completa a bateriei este mai ieftina decat un rezervor plin cu carburant. Mai putine parti mobile, inseamna costuri de mentenanta mai scazute.
Care sunt diferitele tipuri de masini electrice?
In general, exista trei tipuri de masini care sunt considerate electrice.
- Hibride conventionale, cum ar fi Toyota Prius, care are nevoie de un rezervor de combustibil fosil, dar dispune si de un motor electric, alimentat de o baterie care se incarca in urma franarii.
- Hibridul Plug-in care dispune de un motor pe baza de combustibil (petrol), dar si de un motor electric care poate fi conectat si incarcat la o sursa electrica. Acesta poate sa functioneze pentru o perioada scurta de timp pe baza de curent.
- Vehiculele cu baterie electrica sunt cele care functioneaza doar pe baza de electricitate. Marea majoritatea a producatorilor de masini au un astfel de model in oferta, de la producatorul conventional Renault, pana la cel specializat ca si Tesla.
Cum incarci o masina electrica?
Incarcarea unei masini electrice va deveni, in curand, ceva uzual pentru conducatorii auto. Ne vom incarca masinile electrice la fel cum ne incarcam telefoanele mobile inainte de culcare. Bateria unei masini electrice se poate incarca folosind electricitatea de la un punct de incarcare dedicat ei sau de la aceeasi priza de unde se alimenteaza televizorul, de exemplu. Viteza de incarcare depinde de tipul masinii si de sursa de electricitate. Incarcare lenta, insemnand aproximativ 5 ore, pentru o incarcare totala, incarcare rapida- aproximativ o ora si incarcare imediata, unde „plinul” se face in doar 20 minute.
Viitorul masinilor electrice
A conduce o masina electrica va reprezenta normalitatea pentru multe persoane in viitor. In Germania, in viitorul apropiat, guvernul doreste, in mod activ, o trecere definitiva de la combustibil conventional la electricitate. Franta si Marea Britanie se pregatesc sa interzica vanzarea de masini cu combustibil fosil pana in 2040.
Cele mai populare marci de masini electrice
Producatori auto consacrati pentru modelele electrice
- Bmw
BMW a lansat cel mai nou model electric, i5, in septembrie 2017, la Frankfurt. Acesta se alatura gamei i, din care fac parte si i3, si i8. Pana in 2025, compania si-a propus sa aiba 25 de modele electrice, dintre care 13 hibrid.
- Volkswagen
Brandul are in portofoliu cinci modele electrice: gama e, cu e-Up si e-Golf, si gama GTE cu Golf, Passat si Passat Estate.
- Renault
Cea mai cunoscuta masina electrica din gama, in Romania, este ZOE, insa ei i se alatura si Twizy, cu un design similar modelelor Smart, Kangoo, SM3 Z.E si Renault Fluence Z.E.
- Chevrolet
Cea mai noua aparitie electrica Chevrolet este Bolt, ce porneste de la pretul de 37.000 euro. Portofoliul cuprinde si modelul hibrid din 2017, Malibu.
- Kia
Gama Kia cuprinde atat masini electrice (EV), cat si modele hibrid: Optima ( Hybrid si Plud-in Hybrid), masina electrica Soul si modelul Niro in sistem Hybrid si Plug-in Hybrid.
- Mercedes
In urma unui proces cu o companie chineza, Mercedes a castigat dreptul de a-si numi EQ gama de masini electrice, din care face parte si un SUV lansat la Salonul Auto de la Paris.
- Porsche
Cel mai nou model electric al companiei Porche Mission E, se va lansa in 2019 si va fi un adevarat competitor Tesla.
- Nissan
Compania afirma ca, inca din 2010, sunt lideri pe segmentul de masini electrice 100%. Gama include modelele Leaf, E-NV200 Combi si E-NV200 Van.
- Citroen
Citroen C-Zero este propunerea brandului pe piata electrica, o masina 100% electrica ce promite autonomie pentru 150 km.
- Fiat
Fiat 500e este varianta electrica a celebrului model italian, la un pret dublu fata de cel original.
- Ford
Compania americana are o gama hibrid (2018 C-Max, Fusion Hybrid SE, Fusion Energi SE) si Focus Electric, 100% electric.
Creat pentru detinatorii de Renault ZOE – https://www.facebook.com/groups/1541962089281179/