Masinile care nu sunt radiate trebuie să aibă asigurarea RCA plătită, indiferent dacă proprietarii nu vor să o mai conducă niciodată!
Chiar dacă nu le mai conduc și le țin parcate în curte sau în garaj, cei care au mașini înmatriculate funcționale sunt obligați să încheie o asigurare de răspundere civilă, adică o poliță RCA, asa cum spuneam intr-un articol precedent.
„(…) încheierea unui contract de asigurare de răspundere civilă auto este obligatorie atunci când vehiculul în cauză este încă înmatriculat într-un stat membru şi poate să fie condus, dar este parcat pe un teren privat, exclusiv din alegerea proprietarului, care nu mai intenţionează să-l conducă”, se arată într-un comunicat de presă trimis de CJUE. În caz contrar, cei care nu respectă noua decizie riscă o amendă care se încadrează între 1.000 – 2.000 de lei, dar şi ridicarea certificatului de înmatriculare al maşinii si a placutelor de inmatriculare ale vehiculului. In plus, daca este gasit vinovat de producerea unui accident auto, soferul vehiculului neasigurat va suporta toate costurile aferente daunelor materiale si morale asociate accidentului produs, respectiv despagubiri pentru pagubele materiale provocate, pentru pagubele rezultate din lipsa de folosinta a unui alt vehicul, pentru decesul ori vatamarile corporale suferite de persoane, inclusiv cheltuieli de judecata (in cazul unui proces in instanta).
Asta înseamnă că numai mașinile radiate din circulație pot fi ținute pe o proprietate privată, fără poliță RCA. Această obligație deja există în România, însă proprietarii pot alege suspendarea asigurării.
Cand pot cere proprietarii masinilor suspendarea asigurarii RCA?
Poprietarii masinilor pot cere suspendarea asigurarii RCA atunci cand masina nu poate fi condusa legal sau atunci cand aceasta este mobilizata, insa soferul are obligatia de a preda placutele de inmatriculare la politie. Regulile pentru suspendarea asigurarii RCA trebuie stabilite, acestea neexistand deocamdata. In concluzie, un proprietar poate tine o masina fara asigurare, pe o proprietate privata, doar cu conditia ca aceasta sa fie radiata din circulatie sau daca polita RCA este suspendata. Desii sunt obligati, cei care nu isi fac asigurare RCA, risca o amenda cuprinsa intre 1.000 si 2.000 de lei si pierderea certificatului de inmatriculare al masinii.
În acest moment, în România, mai mult de 20% dintre autoturismele aflate în trafic nu au RCA. Doar că unii conducători auto nu își mai fac RCA, pentru că nu folosesc mașinile.
Atentie! Deciziile date de CJUE sunt obligatorii pentru toate instantele tarilor UE care se confrunta cu probleme asemanatoare, deci si pentru cele romanesti.