
Datorita diferentelor majore intre tarifele percepute de catre service-uri, preturile RCA ar putea creste. UNSAR – Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania a efectuat un studiu, in cadrul caruia s-a urmarit modul in care un service auto executa o oferta de reparatie catre un client, in cazul in care clientul are autovehiculul asigurat si in situatia in care acesta nu detine asigurare. Prin urmare, intre cele doua situatii s-au constatat diferente foarte mari de pret. Astfel, proprietarul unei masini avariate Skoda Octavia, care nu are polita RCA, va plati un pret mediu de 501,03 pentru revopsirea unei bare fata (cel mai mic pret: 336,13 lei, iar cel mai mare pret: 786,27 lei ), in timp ce pentru un sofer care detine asigurare tariful mediu achitat este de 1.505,42 (cel mai mic pret:1.172,84 lei , iar cel mai mare pret: 1.709,27 lei). Daca aceeasi masina ajunge in service pentru inlocuirea unui far dreapta, piesa originala, pretul mediu pentru masina asigurata este de 814 lei, in timp ce pentru masina neasigurata pretul mediu este de 528,44 lei, iar pentru reparatie cu revopsire – aripa dreapta fata, pretul mediu fara asigurare este de 552,5, iar cu asigurare acesta urca la 1.550,29 lei. Pentru revopsire bara spate, tariful cerut este de 503,15 lei fara asigurare, iar cu asigurare este de 1.750,65. In studiu a mai fost analizata si situatia unui Mercedes Benz E – KLASSE. Pentru bara spate – inlocuire cu revopsire, pretul mediu practicat de service-uri, fara asigurare, este de 2.375,11 lei pentru piesa inlocuita si 704 lei pentru vopsitorie, in timp ce pentru reparatia cu asigurare a fost de 5.238,64 lei pentru piesa si 2.736,20 pentru vopsitorie. Madalin Rosu, Responsabil Sectiunea Auto din cadrul UNSAR a declarat: ”Inca de cand a aparut legea RCA, piata de asigurari a observat niste lacune, care in timp s-au propagat atat de tare incat astazi asistam la niste cresteri nejustificate de preturi. UNSAR a facut un studiu, fiind alese intamplator circa 30 de ateliere auto si am incercat sa observam care este diferenta dintre un asigurator care deconteaza o astfel de factura si o persoana care merge fara asigurare, cu o avarie similara” Alexandru Grigorescu , Specialist Sectiunea Auto,UNSAR, a explicat ca in cadrul studiului au fost incluse doua autovehicule din piata romaneasca, care prezinta anumite avarii.
Autovehiculele avariate prezentate in unitatile reparatoare:
- Mercedes Benz E-KLASSE, an fabricatie 2011, tip auto: Berlina 4 usi
Descriere avarii/tip dauna: Bara fata – zgarieturi pe toata suprafata – revopsire; Bara spate – zgarieturi pe toata suprafata si perforate – inlocuire cu revopsire; Proiector in bara dreapta fata – spart – inlocuire.
- Skoda Octavia Tour, an fabricatie: 2005, tip auto: Berlina 4 usi
Descriere avarii/Tip dauna: Bara fata – zgarieturi pe toata suprafata -revopsire; Aripa stanga fata – infundata pe o suprafata de aproximativ 20 dm2 – reparatie cu revopsire; Semnal dreapta fata -spart -inlocuire; Far dreapta – spart -inlocuire; Bara spate -zgarieturi pe toata suprafata -revopsire.
Asigurari mai scumpe.
Aceste preturi mai mari practicate de service-uri vor avea efecte tot asupra consumatorului deoarece creste rata daunei. In primele trei luni din 2018, rata combinata a daunei RCA a crescut semnificativ, ajungand la 109,38%, dupa ce in urma cu un an era la nivelul de 97,27%, ceea ce inseamna ca se va scumpi si polita RCA. ” De ce a crescut rata daunei? Pentru ca frecventa nu s-a modificat, daunele pe Cartea Verde au stagnat, atunci singura explicatie este ca inflatia costurilor este cu despagubirile. Este tragic. Este bine ca orice cetatean sa stie ca la un moment dat lucrurile astea sunt platite de fiecare dintre noi, de noi toti cei care avem asigurare si platim aceste excese”, a precizat Madalin Rosu – Responsabil Sectiunea Auto din cadrul UNSAR. Acesta a mai dat exemplu referitor si la tarifele exagerate cerute de service-uri pentru masina la schimb oferita clientilor. In timp ce tariful pe piata rent-a-car este de 30-50 euro pe zi, service-urile percep taxe si de peste 800-1000 lei pe zi. O prima solutie pentru ca aceste lucruri sa nu se mai practice ar fi ca asiguratorul sa evalueze paguba si sa ii plateasca direct asiguratului, urmand ca acesta sa mearga pe cont propriu la service, iar in cazul in care suma estimata este mai mica decat suma achitata, sa aduca actele doveditoare si sa primeasca diferenta de la compania de asigurari. In prezent, despagubirea in regie proprie este cea mai solicitata fiind in proportie de 25-30% dintre pagubiti.