Noi veşti proaste pentru posesorii de maşini diesel sau pe benzină din Europa: tot mai multe ţări şi producători auto întorc spatele acestor tehnologii.
11 state membre UE sustin interzicerea, la nivel european, a vehiculelor diesel si pe benzina pana in 2040, pentru a combate schimbarile climatice. Acest lucru ar putea duce la o schimbare drastica a configurarii pietei de vanzari auto din Romania, care inca e dominata de masini ce folosesc combustibili fosili.
Ideea de a interzice masinile diesel si pe benzina vine in contextul in care Uniunea Europeana isi propune sa reduca emisiile de carbon cu 40% pana in 2030 si sa ajunga la zero pana in 2050, pentru a ajuta la oprirea incalzirii globale.
Grupul nipon Honda Motor a anunţat miercuri că va electrifica toate automobilele sale europene în următorii trei ani şi va renunţa la producerea vehiculelor cu motoare pe benzină şi pe motorină până în 2022, în favoarea modelelor hibride şi electrice. Iniţial, Honda, al treilea producător auto din Japonia, informase că va electrifica toate automobilele sale europene până în 2025.
In Romania programul Rabla Plus e principalul motor al pietei de autoturisme eco.
Cei de la Administrația Fondului pentru Mediu au decis să accepte 337 de dosare în programele Rabla și Rabla Plus. Adminstraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a acceptat 281 dosare pentru 504 autovehicule în Programul Rabla şi 56 dosare pentru 129 autovehicule dintre care 107 pur electrice şi 22 electrice hibride în Rabla Plus, informează instituţia printr-un comunicat remis marţi.
„Ca urmare a aprobării dosarelor de finanţare în şedinţa Comitetului de Avizare din data de 21 octombrie 2019, Administraţia Fondului pentru Mediu a publicat liste noi cu dosarele acceptate în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional (Programul Rabla) şi în Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic (Programul Rabla Plus), precum şi în cadrul Programului privind instalarea staţiilor de reîncărcare pentru vehicule electrice în municipiile reşedinţe de judeţ. Pentru Programul Rabla au fost acceptate 281 dosare pentru 504 autovehicule şi o contestaţie pentru 2 autovehicule. Pentru Programul Rabla Plus au fost acceptate 56 dosare pentru 129 autovehicule dintre care 107 pur electrice şi 22 electrice hibride”, se mai arată în comunicat.
Prețul benzinei și cel al motorinei sunt gata să explodeze si ele.
Nici cu pretul carburantilor nu stam prea bine.
Prețul benzinei și cel al motorinei sunt gata să explodeze în urma unei decizii care este pe cale să fie luată de către marii exportatori de petrol.
Marţi, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că OPEC şi aliaţii săi ar putea lua în considerare o reducere mai accentuată a producţiei de ţiţei la următoarea lor întâlnire din decembrie, din cauza temerilor privind cererea slabă de anul viitor.
Arabia Saudită, liderul Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol, vrea să se concentreze în primul rând pe respectarea strictă a acordului privind reducerea producţiei, încheiat de OPEC cu alte state din afara cartelului (Alianţa OPEC+), înainte de a se angaja la o scădere suplimentară, susţin sursele.
„Saudiţii vor să prevină scăderea preţului la ţiţei, dar vor şi să se asigure că ţări ca Irak şi Nigeria îşi îndeplinesc integral promisiunile. În decembrie, vom lua în considerare dacă vor fi necesare noi reduceri în 2020. Dar este prea devreme acum, lucrurile vor fi mai clare în noiembrie”, susţine o sursă din OPEC.
Arabia Saudită este îngrijorată de perspectivele cererii de ţiţei în 2020 din cauza tensiunilor comerciale dintre SUA şi China, care afectează preţul petrolului.