In cazul unor daune auto, pagubitul trebuie sa completeze o declaratie pe proprie raspundere in care isi da datele de intentificare (datele din buletin) si datele cu privire la accidentul rutier. Apoi completeaza o cerere pentru a fi despagubit. In acest articol vei gasi detalii cu privire la informatiile pe care trebuie sa le notezi daca esti implicat intr-un accident rutier, ca victima sau ca martor. Aceste informatii vor fi de un real folos in cazul in care vinovatul nu vrea sa se prezinte la Politie, in maxim 24 de ore de la producerea accidentului.
Indiferent daca esti victima sau vinovatul accidentului, printre actele pe care trebuie sa le ai la tine se enumera certificatul de inmatriculare a masinii, carnetul de sofer, buletinul, polita RCA, documentele de transport in conformitate cu legislatia in vigoare si copia asigurarii CASCO, daca ai incheiat o astfel de asigurare auto facultativa. In calitate de pagubit, trebuie sa ai grija ca vinovatul sa isi dea consimtamantul cu privire la procesul verbal de accident pentru plata despagubirii in baza RCA. Fara copiile acestor documente – precum si documentele prezentate mai jos, in functie de situatie – inspectorul de dauna poate refuza deschiderea dosarului de dauna. Asiguratul va completa o cerere de despagubire pe care o va semna si stampila, daca este persoana juridica.
Masina vinovatului este inmatriculata de o firma
Ai nevoie de un document suplimentar si in cazul masinilor persoanelor juridice: instiintare sau imputernicire de dauna de la firma care detine masina.
Masina vinovatului este inmatriculata in strainatate
Daca masina vinovatului este inmatriculata in strainatate, ai grija sa-i ceri o copie dupa Cartea Verde, sau orice act de identificare a soferului sau a masinii.
Accident fara vatamari corporale
Numai daca accidentul nu s-a soldat cu vatamari corporale, partile implicate pot incerca sa ajunga o intelegere. In caz contrar, victima se poate duce la politie. Organele de politie vor prelua actiunea si vor contacta vinovatul, somandu-l sa se prezinte la sediul sectiei. Daca acesta nu se conformeaza, va primi amenda. Printre informatiile care trebuie prezentate politiei pentru a identifica vinovatul, se enumera: numarul de inmatriculare, marca masinii, tipul acesteia etc. Ideal ar fi sa se noteze si datele de contact ale martorilor oculari.
Autor necunoscut. Furt. Incendiu
Daca autorul accidentului este necunoscut, atunci ca victima trebuie sa astepti ca organele de politie sa iti elibereze Anexa 2, autorizatia de reparatie, procesul verbal prin care se constata contraventia sau, in cazul unui furt, adeverinta de dauna specifica. In cazul incendiilor, trebuie sa iei raportul de expertiza pe care il elibereaza pompierii.
Chiar daca predai toate actele pentru dosarul de dauna, ai grija sa pastrezi si tu copii ale lor, inclusiv o copie a notei de constatare realizata de inspectorul de dauna.
Alte documente de care vei avea nevoie sunt cele fiscale: factura si chitanta de la service, comanda de lucru, etc.
Pentru orice neclaritate poti suna la call-center-ul de daune auto al asiguratorului la care ai incheiat polita RCA.