Toate vehiculele care nu sunt înmatriculate în București sau în Ilfov vor intra în Capitală, de la 1 ianuarie 2020, doar după achitarea vinietei.
Gabriela Firea a anunţat un proiect prin care, de la 1 ianuarie 2020, maşinile care nu sunt înmatriculate în Bucureşti sau Ilfov vor putea intra în Capitală doar după plata unei viniete. Maşinile sub Euro 3, indiferent unde sunt înmatriculate, nu vor avea acces în centrul Capitalei.
Astfel, autoturismele care nu sunt înmatriculate în Bucureşti, la momentul pătrunderii în Capitală, vor trebui să facă dovada că au achiziţionat vignieta Oxigen B (Bucureşti). Potrivit iniţiativei, taxa pentru a intra în Bucureşti cu un autoturism înmatriculat în alt judeţ va fi de 10 lei pe zi sau 1.900 lei pe an. De asemenea, nu va fi permis accesul în zona centrală pentru maşinile non-Euro, Euro 1, Euro 2 şi Euro 3. Autoturismele înmatriculate în Bucureşti şi în zona metropolitană Ilfov vor trebui să plătească vinieta Oxigen C (Centru).
„Astăzi vă voi prezenta un proiect pe care îl lansăm în dezbatere publică, în consultare publică, de astăzi va fi publicat şi pe site-ul Primăriei Generale, dar mi s-a părut normal ca primarul general să explice ideile principale ale acestui proiect, care vizează reducerea poluării. Aşa cum ştiţi, ne aflăm pe un loc neonorant în ceea ce priveşte poluarea, la nivelul ţărilor Uniunii Europene suntem pe locul 6, este un fapt îngrijorător.
Autoturismele care nu sunt înmatriculate în Bucureşti şi zona metropolitană, adică judeţul Ilfov, la momentul pătrunderii în Capitală, vor trebui să facă dovada că şi-au achiziţionat o vinietă pe Bucureşti, Oxigen B unde B vine de la Bucureşti, care va costa pentru o zi 10 lei, pentru un an 1900 lei. Celelalte intervale vor fi prezentate de către directorii de specialitate. Mă refer la maşini înmatriculate în celelalte judeţe şi în alte ţări, inclusiv Bulgaria.
Cât priveşte aceste autoturisme neînmatriculate în Bucureşti sau Ilfov, dar care au un grad mare de poluare, adică Non-Euro, Euro 1 şi Euro 2, acestea nu vor avea acces în centrul Capitalei. Directorul Direcţiei Transporturi va prezenta perimetrul la care mă refer, zona care este cea mai poluată şi care ne aduce cele mai multe neplăceri din punct de vedere al sănătăţii populaţiei. În ceea ce priveşte autoturismele înmatriculate în Bucureşti şi în zona metropolitană Ilfov, acestea vor avea accesul interzis dacă sunt poluante de asemenea în zona centrală începând cu 1 ianuarie 2020, adică peste câteva luni, şi mă refer la maşinile Non-Euro, Euro 1 şi Euro 2, iar autoturismele Euro 3, chiar dacă sunt înmatriculate în Bucureşti şi Ilfov, vor trebui să plătească o vignetă, vigneta Oxygen C, acest C- de la Centru”, a declarat Gabriela Firea.
Care este zona centrala unde nu este permis accesul.
Zona centrală este următoarea: Piaţa Victoriei – Iancu de Hunedoara – şos. Ştefan cel Mare – str. Polonă – str. Mihai Eminescu – str. Traian – bd. Nerva Traian – bd. Gheorghe Şincai – str. Lânăriei – Calea Şerban Vodă – bd. Mărăşeşti – str. Mitropolit Nifon – bd. Libertăţii – Calea 13 Septembrie – str. Izvor – str. B.P. Haşdeu – str. Vasile Pârvan – str. Berzei – str. Buzeşti şi P-ţa Victoriei, inclusiv limitele.
Există câteva excepţii: autoturismele pentru situaţii de urgenţă, SMURD, ambulanţă, poliţie, autoturismele care vin în zona centrală sau Bucureşti pentru lucrări de utilitate publică şi autoturismele corpului diplomatic.
Vinieta, verificată cu camere Respectarea sistemului de viniete se va verifica prin intermediul unor camere video: 58 de camere pentru zona centrală şi 146 de camere pentru restul oraşului. „Vinieta va fi electronică şi se va achiziţiona prin intermediul unei aplicaţii, prin SMS şi de la fiecare benzinărie. Acest sistem de monitorizare în ambele zone va cupinde peste 194 de camere. Zona Centrală va avea 58 de camere în 28 de intersecţii, iar zona B va avea 49 de intersecţii cu 136 de camere”, a declarat, miercuri, Mihai Teodorescu, directorul Direcţiei Transporturi din cadrul PMB.