Vrei sa achizitionezi o masina cu volan pe dreapta? Mare atentie la conditiile de inmatriculare.
Ministerul Transporturilor a dat recent o lege care restrictioneaza inmatricularea acestora.
Conform datelor oficiale ale RAR, în 2016 în România au fost omologate 6.763 de autoturisme cu volan pe partea dreaptă, în timp ce în 2017 acest număr aproape s-a triplat până la 18.449 autovehicule omologate. Astfel, în doi ani, circa 25.000 de automobile au fost cu volan pe dreapta.
Legea despre care vorbim vizează în mod special mașinile cu volanul pe dreapta importate din afara Uniunii Europene. În urma aplicării noilor norme, acestea nu mai pot primi omologare pentru înmatriculare. Practic, dacă aduci în România o mașină vândută inițial în afara UE și care are volanul pe dreapta, aceasta nu mai poate fi înmatriculată la noi.
Singurele autovehicule care sunt exceptate sunt autovehiculele speciale utilizate în serviciile publice comunitare (curățenie stradală), precum și autovehiculele care au fost înmatriculate ultima dată într-un alt stat membru al UE și care nu au suferit modificări în raport cu configurația de înmatriculare inițială. Pentru acestea din urmă, în cazul autovehiculelor din categoriile M_2 și M_3, în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului,ușile de serviciu vor fi amplasate pe partea dreaptă.
Modificarea și completarea Reglementărilor privind omologarea individuală, eliberarea cărții de identitate și certificarea autenticității vehiculelor rutiere – RNTR 7, aprobate prin Ordinul Ministrului Transporturilor, Construcțiilor și Turismului nr. 2.132/2005. Aceste masuri sunt prevăzute în Ordinul nr. 1.255 din 13 august 2018.
Practic, cetățenii români nu mai pot înmatricula o mașină cu volanul pe dreapta provenită din afara spațiului comunitar, începând de pe 11 septembrie 2018 . Indiferent de provenienta, polițiștii de la Rutieră și mulți șoferi din România ar fi dorit interzicerea acestora cu totul, din cauza pericolului pe care îl prezintă în materie de vizibilitate. Din cauza legislației comunitare, acest lucru nu este posibil.
Cel puțin, până la finalizarea Brexit (29 martie 2019), la fel cum cetățenii români, spre exemplu, au voie să conducă în Regatul Unit mașini cu volanul pe stânga și chiar înmatriculate în România, cetățenii acelei țări, și nu doar ei, vor avea voie să conducă mașini cu volanul pe dreapta în întreaga Uniune Europeană. După acel moment, nu stim în ce direcție va merge legislația, dar nu sunt așteptate schimbări majore, deoarece ar afecta dreptul la liberă circulație a mărfurilor și a persoanelor.
Legea nu afectează mașinile deja înmatriculate în România înainte de 11 septembrie 2018. Altfel, ar fi fost încălcat dreptul la proprietate al cetățenilor. Se consideră oficial că respectivele vehicule erau conforme cu legile românești și europene în momentul înmatriculării