
Dosarul de faliment care vizeaza Astra Asigurari si care a fost deschis in luna septembrie de catre Autoritatea de Supraveghere financiara, a fost amanat pentru a doua oara de catre Tribunalul Bucuresti, dupa ce in 12 octombrie a fost luata prima decizie de amanare. Intre timp, Curtea de Apel Bucuresti a respins si cererea actionarilor Atra de a suspenda deciziile de declansare a falimentului si de retragere a autorizatiei de functionare, luate in August 2015 de catre ASF. Desi actionarii considera aceste decizii a fi abuzive, ASF a declansat procedura de faliment dupa ce timp de 18 luni, compania Astra nu a putut fi redresata si nu a reusit sa gaseasca niciun investitor strategic.
Cum a decurs intreaga actiune?
- In 2014, ASF a plasat Astra asigurari sub administrea firmei KPMG Advisory, ceea ce a dus la o scadere consistenta in numarul de asigurari subscrise . Astfel, de pe locul 1, ocupat in 2014 de Astra, a Compania a scazut pe locul 3 in clasament.
- In august 2015, ASF a decis retragerea autorizatiei de functionare a asiguratorului .
- In 7 septembrie, Astra a solicitat anularea deciziei ASF.
- In 8 septemnrie, ASF a depus cererea pentru deschiderea unei proceduri de faliment .
Intre timp, Fondul de Garantare a Asiguratilor a reusit sa preia toate contractele de asigurare ale Astra si toate dosarele de dauna. Din pacate, acestea vor putea fi platite doar dupa ce Tribunalul Bucuresti ia o decizie in ceea ce priveste falimentul companiei.
Care este istoria Astra Asigurari?
Pana de curand, Astra Asigurari a fost cel mai mare asigurator roman, cu un volum total de prime subscrise care depasea 1 miliard de lei. Istoria Astra a inceput in 1991, cand s-a desprins de compania de stat a asigurarilor.