Legea prin care şoferii pot recupera mai usor permisul auto suspendat a fost promulgată, joi, de Klaus Iohannis.
Legea prevede eliminarea a două condiţii pe care trebuie să le îndeplinească şoferii cu permisul auto suspendat care doresc să recapete mai rapid dreptul de a conduce o maşină.
Spre deosebire de situaţia actuală, coducătorii auto vor putea solicita reducerea perioadei de suspendare chiar dacă au mai beneficiat de această măsură în ultimii trei ani sau au mai avut permisul suspendat în ultimii doi ani. Cele două prevederi au fost eliminate din lege. Astfel, şoferii trebuie acum să îndeplinească doar două condiţii cumulate pentru reducerea perioade de suspendare: să deţină permisul auto de peste un an şi să fie declaraţi admişi la testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie.
Perioada de suspendare se poate reduce la 30 de zile, la cererea titularului, pentru următoarele fapte:
– nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depășirea sau trecerea la culoarea roșie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
– nerespectarea interdicției temporare de circulație instituite pe un anumit segment de drum public;
– nerespectarea regulilor de circulație la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea într-o astfel de coloană;
– circulația pe sens opus, cu excepția cazurilor în care se efectuează regulamentar manevra de depășire;
– conducerea sub influența băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracțiune.
– depășirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise, dacă se depășește cu maximum 70 km/h și peste acest prag doar dacă fapta a fost săvârșită o singură dată în 12 luni.
Șeful poliţiei rutiere al judeţului sau al municipiului Bucureşti, pe raza căreia a fost săvârşită fapta, ori de şeful poliţiei rutiere din Inspectoratul General al Poliţiei Române poate decide în acest sens.
Perioada de suspendare a permisului nu se poate aplica dacă șoferul a cumulat, din nou, cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce; dacă a fost implicat într-un accident de circulație din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testării aerului expirat sau al probelor biologice a stabilit că a condus vehiculul sub influența alcoolului sau dacă sancțiunea contravențională complementară s-a dispus ca urmare a neopririi la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roșii și/sau sonore sunt în funcțiune.
Aceasta lege a fost propusa in parlament in luna iunie de deputatul PSD Costel Neculai Dunava și abia acum a fost promulgată de Klaus Johannis.
Tot in acest an Deputatul ALDE Ştefan-Alexandru Băişanu a depus la Senat o iniţiativă legislativă prin care şoferii pot alege perioada cand sa le fie suspendat permisul de conducere, potrivit faptei contravenţionale pe care a săvârşit-o, într-un interval de un an de la data contravenției.