După cât timp se prescriu amenzile de circulaţie! Conducătorii auto care au fost sancționți trebuie să știe cum trebuie să arate un proces-verbal de sancționare, cum poate fi contestată amenda sau care sunt termenele de prescriere.
Prescrierea amenzilor contravenționale, așa cum sunt și amenzile rutiere, este prevăzută în Codul de procedură fiscală. Aceste amenzi, în cazul în care nu sunt plătite, trebuie executate silit. Organul care poate să vă execute silit trebuie să o facă în maximum cinci ani. Acest termen, totuși, nu curge de la momentul la care a fost aplicată sancțiunea contravențională, ci de la 1 ianuarie a anului următor celui în care s-a născut obligația de a plăti amenda. Daca aceasta perioada de timp trece si nu ati fost executat silit, dupa nu mai puteti fi, iar dumneavostra nu mai puteti plati amenda primita.
In alta ordine de idei, s-a prescris dreptul statului de a cere executarea silita a amenzilor contraventionale.
De asemenea, este important să rețineți că legea prevede anumite cazuri de suspendare și de întrerupere a termenului de prescripție. Suspendarea înseamnă că, pentru o perioadă, termenul nu mai curge, urmând să își reia cursul, ulterior. Pe de altă parte, întreruperea, dacă operează, duce la o nouă curgere a termenului.
O noutate insa, este faptul ca, daca intre timp esti notificat in scris pentru plata amenzii, atunci termenul de prescriptie de cinci ani incepe de la data ultimei notificari, si nu de la data aplicari amenzii. Astfel, termenul de prescriptie poate fi prelungit la nesfarsit.
Ce spune Codul de procedură fiscală despre prescriere amenzilor în 2020.
Prescrierea amenzilor este tratată în Capitolul VII al Codului de procedură fiscală, denumit ”Prescripția dreptului de a cere executarea silită și a dreptului de a cere restituirea”.
Art. 215 Începerea termenului de prescripție
- a) Dreptul organului de executare silită de a cere executarea silită a creanțelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naștere acest drept.
- b) Termenul de prescripție prevăzut la alin. (1) se aplică și creanțelor provenind din amenzi contravenționale.
Art. 216 Suspendarea termenului de prescripție
Termenul de prescripţie prevăzut la art. 215 se suspendă:
- a) în cazurile şi în condiţiile stabilite de lege pentru suspendarea termenului de prescripţie a dreptului la acţiune;
- b) în cazurile şi în condiţiile în care suspendarea executării este prevăzută de lege ori a fost dispusă de instanţa judecătorească sau de alt organ competent, potrivit legii;
- c) pe perioada valabilităţii înlesnirii acordate potrivit legii;
- d) cât timp debitorul îşi sustrage veniturile şi bunurile de la executarea silită;
- e) în alte cazuri prevăzute de lege.
Cum se plătește amenda.
Se poate face în trei moduri:
- online, în conturi dedicate;
- prin instituții de credit autorizate cu care există încheiate convenții;
- la unitățile Trezoreriei Statului, pentru amenzile ale căror plăți se cuvin bugetului de stat, sau, dacă e vorba de amenzi ale căror plăți se cuvin bugetelor locale, la casieriile autorităților administrației publice locale ori ale altor instituții publice abilitate să administreze veniturile bugetelor locale.
Atentie!!!!! Este important sa stiti, daca o amenda de circulatie, de exemplu, s-a prescris, plata acesteia nu va da dreptul pentru a cere restituirea banilor.