Pana in luna august s-au deschis aproape 190 de mii de dosare de dauna in baza RCA. Numarul reclamatiilor depuse catre ASF nu a fost cu mult mai mic, in primele opt luni din 2014 s-au plans 86 de mii de petenti. Este vorba de 86 de mii de reclamanti, dintr-un total de 5 milioane de asigurari RCA.
ASSAI a declarat ca anumite societati de asigurari abuzeaza de cateva prevederi din Ordinul 14/2011, cu privire la modul in care achita reparatiile efectuate de service-urile auto, se mentioneaza intr-un articol publicat pe Economica.net.
Problema este ca acei asiguratori nu stabilesc valori reale pentru reparatiile asiguratilor. Uneori valorile date de societatile de asigurari sunt cu pana la 65% mai mici. Din pacate nu este vorba de firme mici de asigurare, ci de firme care au o cota semnificativa din piata RCA. ASSAI le acuza ca fac evaziune fiscala in suma mai mare de 57 de milioane de euro in fiecare an, prin diminuarea ilegala si abuziva a despagubirilor. De fapt, in ultimele 365 de zile, mai mult de 88 de mii de pagubiti si-au reparat autovehiculele in service-uri clandestine. Acestea nu emit factura pentru reparatii, nu platesc impozit pe profit, TVA sau alte cotizatii catre buget care in mod normal ar fi obligate sa le faca.
In medie, o dauna RCA are o valoare de 1200 de euro, iar asigutatorii achita zilnic 350 de dosare, in baza carora urmeaza sa se efectueze reparatii in „regie proprie”. In mod real, aceste 350 de dosare de dauna ar valora 420 de mii de euro.