ASF intentioneaza sa schimbe modul in care sunt autorizati brokerii de asigurari. De aceea, Bogdan Andriescu, Presedinte UNSICAR, a chemat la discutie partile interesate si direct afectate de schimbarile ce vor urma: membri UNSICAR, reprezentanti ASF, societati de asigurare (desi nu s-au prezentat), ANPC (Sorin Mierlea, Presedinte ANPC) , reprezentanti mass-media, etc. Scopul intalnirii a fost de a gasi propuneri de imbunatatire a proiectului ASF care vizeaza brokerii, propuneri ce trebuie depuse pana pe 3 noiembrie.
Cele doua prevederi din noua norma ASF, din cauza carora ar putea disparea majoritatea brokerilor de asigurari din Romania, sunt urmatoarele:
Prin prima, ASF vrea sa mareasca de 10 ori capitalul social al brokerilor. In Franta, de exemplu, exista un capital social impus de 8000 euro, dar daca se raporteaza la PIB per capital, se releva puterea financiara din tara respectiva; in Romania ar putea insemna sa fie impus un capital de 20 de ori mai mare fata de cel impus in Franta. Brokerii nu sunt societati de asigurari sau banci, pentru a fi necesar un asemenea capital obligatoriu. Serviciile brokerilor sunt de alta natura decat cea ale bancilor si ale asiguratorilor.
A doua modificare spune ca, din 1 ianurie 2015, trebuie constituit un cont care sa contina 4% din valoarea primelor intermediate. Ceea ce este total gresit: IMD1 spune ca se aplica 4% la primele incasate in contul colateral, nu 4% din primele intermediate. Prin directiva IMD1, tarile europene au avut 3 ani la dispozitie sa implementeze cel putin o conditie impusa in IMD1, dar in 2007 Romania a ales sa implementeze 2 conditii:
- reglementarea prin care prima platita in contul brokerului reprezinta plata primei de asigurare;
- reglementarea cu privire la deschiderea unui fond de garantare, mai exact deschiderea unui cont colateral in care se platesc primele de asigurare; in cazul unui faliment al asiguratorului, nimeni nu are voie sa se atinga de acest cont, acestia fiind, de fapt, banii clientului, cu care se acopera contravaloarea primei de asigurare. De exemplu, in Franta exista un depozit colateral in numerar de 115.000 euro, creat doar daca nu exista un cont colateral.
Totusi, fata de prevederile existente in IMD1, Romania a mai introdus o cerinta: daca in 30 de zile nu se platesc primele in contul asiguratorului, acesta il poate declara in insolventa pe broker. De asemenea, prima de asigurare trebuie platita in 15 zile. In nicio alta tara din UE, nicio autoritate nu a impus un termen limita pentru a plati aceasta prima asiguratorului, ci este lasat la mica intelegere dintre asigurator si broker.
7 ani mai tarziu, cand deja la nivel european se discuta de crearea IMD2, care sa clarifice si sa completeze anumite aspecte in tarile membre, Romania vrea sa adopte reglementari vechi din IMD1, cand de fapt, acestea nici macar nu sunt obligatorii, atat timp cat deja a ales cel putin una.
Brokerii de asigurari genereaza concurenta pe piata de asigurare, creand astfel cele mai bune oferte pentru clienti, care beneficiaza si de asistenta la daune, adauga Bogdan Andriescu, in cadrul intalnirii pe care a inregistrat-o XPRIMM TV. Daca dispar brokerii de pe piata, vor mai avea clientii asistenta si oferte bune la asigurari?