In viitorul apropiat, decontarea directă apentru politele RCA (posibilitatea pentru victima unui accident să obțină repararea prejudiciului de la propriul asigurător) ar putea deveni obligatorie.
La acest moment, decontarea directă este doar opțională pentru asigurați. Dacă aceasta va deveni obligatorie, costurile cu asigurarea ar putea crește. Legislația cu privire la asigurările de răspundere auto civile (RCA) ar putea fi modificată în perioada imediat următoare, scopul unei astfel de decizii fiind acela de a creşte încrederea consumatorilor pe această piaţă, potrivit unui anunț făcut de Leonardo Badea, președintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), instituția care reglementează piața asigurărilor din România.
„Tot pentru creşterea încrederii consumatorilor ne gândim să dăm caracter obligatoriu decontării directe pentru asigurarea RCA. Consiliul ASF nu a luat încă o decizie, dar cântărim cu multă grijă şi dăm multă atenţie avantajelor pentru asiguraţi şi pentru reglarea pieţei pe care această soluţie le-ar putea avea. Dacă ar fi obligatorie decontarea directă credem că s-ar diminua foarte mult fenomenele de hazard moral şi selecţie adversă, clientul fiind mult mai interesat de calitatea şi promptitudinea serviciilor asiguratorului şi nu doar de preţul poliţei aşa cum se întâmplă în prezent. Mai mult, comportamentul lui în trafic s-ar putea îmbunătăţi ştiind că societatea de asigurări preferată pentru calitatea şi promptitudinea serviciilor de decontare directă îi va solicita o primă mai mare la reînnoirea poliţei în cazul unui accident din vina sa. Aşadar ar fi mai atent cum conduce pentru a beneficia în continuare la rândul său de o protecţie foarte bună la un preţ convenabil în cazul în care ar fi el cel lovit în trafic. Tot din această perspectivă, sperăm ca în viitor asigurările auto cu componentă telematică să fie mai mult prezente în piaţă şi să contribuie la creşterea eficienţei acesteia deopotrivă pentru asiguraţi şi asigurători”, a explicat preşedintele ASF.
În prezent, cei mai mulţi clienţi de asigurări obligatorii (RCA) optează pentru cele mai ieftine oferte de pe piaţă, ştiind că nu ei se vor lupta să obţină banii de la asigurator în cazul unui accident, ci celălalt şofer implicat într-un accident. Acest fenomen s-ar schimba considerabil dacă beneficiarul serviciilor plătite ar fi chiar cel care achiziţionează poliţa RCA.
Decontarea directă a fost introdusă ca optiune pentru asigurarile RCA in vara anului 2017 și presupune plata unui supliment de primă stabilit de asigurator.
Potrivit celui mai recent raport al ASF, în primele 3 luni ale anului au fost încheiate 2.96 milioane de polițe RCA, însă numai 63.464 dintre clienți au ales și serviciul de decontare directă, adică doar ceva mai mult de 2% dintre client. Numărul clienților care aleg decontarea directă a scăzut astfel comparativ cu anul 2018, când aproximativ 5% din numarul de polite au avut inclusă această opțiune.
Chiar la inceputul acestei luni s-a propus un proiect pentru modificarea regulilor pentru decontarea directa.
Toti soferii care au optat pentru decontarea directă a polițelor de asigurare RCA vor avea la dispoziție un termen limită în care să prezinte asiguratorului propriu decontul reparației vehiculului, altfel riscă să returneze suma primită.
Reparația va trebui totodată efectuată într-un service autorizat, prevede un proiect legislativ.