
A intrat în vigoare o nouă lege care îi obligă pe proprietarii de masini sa anunte asiguratorul RCA în cazul în care doresc să își vândă propria mașină.
Dincolo de obligația legală de notificare, mai există anumite motive de ordin juridic și factual pentru care un vânzător ar avea interesul să își anunțe asigurătorul cu privire la transferul proprietății asupra mașinii.
Conform analizei citate, din totalul celor mai mult de 15.000 de asigurări RCA în vigoare încheiate de firme radiate de la Registrul Comerţului, la data de 20 noiembrie 2019, în 6.653 de cazuri asiguraţii aveau calitatea de proprietar, iar în 8.843 pe cea de utilizator. Până la data respectivă, se înregistrase un număr de 88 de daune.
De ce este important să anunțe asiguratorul RCA, atunci când vor să își vândă mașina
Posesorii de automobile trebuie să știe că mai sunt și alte motive importante pentru care au oligația să-și anunțe asiguratorul, atunci când decide să-și vândă mașina. Unul din motive ar fi că noul deținător al mașinii ar putea fi implicat într-un accident rutier, astfel ar putea să apară anumite complicații ca:
- probleme atunci când e stabilit dreptul la despăgubire al noului deținător, dacă polița RCA prevede vechiul proprietar ca fiind deținător al vehiculului;
- riscul de aplicare de malus vechiului deținător ce nu a notificat transferul (dacă acesta a încheiat asigurări RCA pentru alte vehicule), din cauza accidentului în care este implicat noul deținător, având în vedere că asigurarea există, în continuare, pe numele vechiului proprietar;
- de asemenea, pot apărea probleme în privința regresului (întoarcerii asigurătorului împotriva vinovatului) împotriva noului deținător ce a cauzat accidentul;
- facilitarea evaziunii prin neplata impozitului pe mijloacele de transport de către adevăraţii proprietari;
- probleme când vine vorba de identificarea deținătorului real al vehiculului, în privința îndeplinirii obligației sale de a se asigura;
- probleme legate de identificarea persoanelor ce au comis infracțiuni sau contravenții rutiere sau alte infracţiuni intenționate.
Conform Legii nr. 132/2017, asiguratul este obligat să își înștiințeze asigurătorul ori de câte ori informaţiile înscrise în contractul RCA au suferit modificări intervenite în timpul derulării contractului. O vânzare a mașinii și, astfel, o schimbare a persoanei obligate de a se asigura, cu privire la mașina respectivă, este considerată o modificare ce obligă vechiul proprietar să notifice efectuarea transferului.
„O posibilă cauză o reprezintă neîndeplinirea de către proprietarii/deţinătorii reali ai vehiculelor asigurate a obligaţiei legale de transcriere a acestora pe numele lor. Un alt motiv este neîndeplinirea obligaţiilor legale de notificare a propriilor asigurători RCA privind schimbarea dreptului de proprietate, de către persoane care înstrăinează vehicule”, explică reprezentanţii BAAR.
O vânzare a mașinii și, astfel, o schimbare a persoanei obligate de a se asigura, cu privire la mașina respectivă, este considerată o modificare ce obligă vechiul proprietar să notifice efectuarea transferului.