Gropile, unul dintre cosmarurile soferilor din Romania. Mașinile rulate la noi în țară se strică mult mai repede din cauza drumurilor foarte proaste. Asta spre bucuria mecanicilor care au mai mult de lucru și câștigă mai mulți bani.
Insa, v-ati pus vreodata intrebarea cat costa gropile din asfalt in care va „rupeti” masinile zi de zi? Ei bine, pretul poate ajunge la cateva zeci de mii de lei si reprezinta reparatia unei masini care s-a stricat din pricina craterului.
Orice posesor de asigurare RCA sau CASCO poate obţine despăgubiri pentru a-şi repara autoturismul avariat în gropile din carosabil.
În cazul în care aţi avariat maşina într-o groapă, trebuie să sesizaţi asiguratorul şi poliţia, să fotografiaţi maşina şi zona unde s-a produs incidentul şi să luaţi date de la eventualii martori care au văzut incidentul. Apoi, inspectorul de daune se va deplasa la faţa locului împreună cu dumneavoastră pentru a constata ce s-a întâmplat şi va completa dosarul de daune, urmând ca victima să primească despăgubirea de la asigurător. Apoi firma se va întoarce împotriva autorităţii publice vinovate de starea drumului.
Care sunt pasii pentru recuperarea banilor
În cazul în care autoturismul nu are încheiată o poliță CASCO, trebuie în primul rând stabilit cine este responsabil de administrarea respectivului drum, ca de exemplu primăria, consiliul județean sau CNAIR . Se va depune în instanță o acțiune împotriva autorității competente, însoțită de un deviz de la un service autorizat. Mai departe, se va plăti o taxă de timbru, care va fi calculată în funcție de valoarea reparațiilor cerute în acțiunea de judecată. Pentru stabilirea legăturii de cauzalitate între prejudiciul adus mașinii și groapa sau denivelarea din asfalt, instanța va desemna un expert judiciar. În urma determinării acestei legături, păgubitului îi va fi rambursată suma din deviz. Între timp, șoferul își poate repara singur mașina, fie la acel service, fie la un alt service pentru a putea circula în condiții de siguranță. De asemenea, dacă reclamantul câștigă procesul, acestuia îi vor fi rambursate cheltuielile de judecată.
“Este necesar de a documenta această situație la fața locului cu ajutorul poliției, a martorilor sau să faceți poze cu telefonul personal pentru a prezenta instanței de judecată și a convinge că ați deteriorat mașina din cauza gropilor de pe drum. Instanța de judecată trebuie convinsă că anume din cauza calității drumurilor mașina a avut de suferit și trebuie să cereți socoteala celor care sunt responsabili de acest segment de activitate”, a explicat avocatul Iurie Mărgineanu.
Cea mai mare despăgubire pe care a dat-o statul român a fost de 21.000 de lei pentru un tânăr clujean care şi-a avariat maşina într-o groapă nesemnalizată din cartierul Dâmbu Rotund. Banii au fost plătiţi firmei de asigurări.
Numarul daunelor este in crestere
În ultimii ani au crescut foarte mult numărul daunelor provocate de gropile din carosabil şi totodată s-a înmulţit şi numărul de procese dintre companiile de asigurări şi primării. De cele mai multe ori, șoferii au câștig de cauză.
Răspunzând la întrebarea de ce șoferii noștri atât de rar cer despăgubiri, șeful Agenţiei pentru Protecția Consumatorilor a spus că de multe ori prejudiciul în astfel de cazuri este mic și, prin urmare, nu merită de alergat prin instanțe cu pierderea atât a timpului, cât şi a banilor