Câţi dintre posesorii de automobile ştiu că, o dată cu vânzarea maşinii, pot recupera banii de pe asigurarile RCA sau CASCO dacă acestea nu au expirat?
Chiar daca vorbim despre asigurare auto CASCO sau despre asigurarea obligatorie RCA, o parte din aceasta se poate recupera in momentul cand vinzi autoturismul/motocicleta sau orice alt autovehicul care este obligat sa fie asigurat, bineinteles, in anumite conditii.
Cu toate acestea, puţini români au apelat la această variantă, din lipsă de informaţii.
Primul lucru pe care trebuie să-l luaţi în calcul este acela că data de la care vă puteţi recupera banii nu este cea la care s-a făcut vânzarea, ci data când noul proprietar îşi înmatriculează pe numele lui autoturismul.
Solicitarea de restituire a banilor se face catre compania de asigurari la care este incheiata polita.
Asiguratul sau mai bine zis, vechiul proprietar al masinii se va prezenta la sediul asiguratorului sau la sediul brokerului care a intermediat polita cu urmatoarele documente:
- Cerere de restituire tip completată şi semnată; în cazul persoanelor juridice, cererea completată trebuie semnată şi stampilată;
2.Poliţa de asigurare RCA – în original;
3. Documentul doveditor de plată a poliţei RCA – în original (chitanţă sau ordin de plată);
4. Copie după cartea de identitate; în cazul persoanelor juridice, trebuie depusă copia după cartea de identitate a persoanei împuternicite şi delegaţia acesteia;
5. Copie după contractul de vânzare-cumpărare;
6. Copie după procesul-verbal de scoatere din evidenţă;
7. Extras de cont de unde să reiasă contul în care urmează să se facă plata şi titularul contului.
Societatea de asigurari are obligatia de a restitui banii pe perioada contractuala ramasa nefolosita in termen de 7 zile de la momentul solicitarii inaintate de sofer.
Banii se recuperează şi la maşini radiate sau casate
Banii din prima de asigurare pot fi recuperaţi nu doar dacă v-aţi vândut autoturismul, ci şi în cazurile în care aţi decis să radiaţi sau să casaţi maşina. Se recuperează banii cu aceeaşi procedură, doar că în loc de certificatul de radiere va fi un certificat fiscal sau documentul de la unitatea care casează autoturismul.
Exceptie de la posibilitatea restituirii
Politele RCA ale autovehiculelelor care sunt inregistrate in circulaţie in regim de leasing se transfera utilizatorului înscris în documentele de asigurare, la sfarsitul contractului de leasing.
In aceasta situatie, asigurările obligatorii RCA raman in vigoare pana la expirarea perioadei de valabilitate inscrise in documentele de asigurare, fara modificarea primei de asigurare, daca sunt îndeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
- noii proprietari sunt utilizatorii prevazuti in documentele de asigurare;
- asiguratorul a incasat prima de asigurare aferenta perioadei de valabilitate.
In cazul în care în perioada de valabilitate a contractului de leasing se schimbă utilizatorul, se încheie un nou contract si o noua polita de asigurare RCA, pentru noul utilizator.