Cum conteşti în instanţă un proces-verbal de contraventie! Indiferent cum stă situația în realitate, un proces-verbal prin care ți se aplică o amendă trebuie să îndeplinească niște condiții pentru a fi valabil.
Chiar dacă după depunerea contestației se suspendă sancțiunea cu pricina, e preferabil ca amenda sa fie platita in cel mult 15 zile pentru a nu pierde beneficiul plății unei valori multi mai mici.
Plângerea se depune la judecătoria în a cărei circumscripție a fost săvârșită contravenția, iar termenul de judecată fixat de judecător nu va depăși 30 de zile (astfel de plângeri se judecă mai repede).
Cine întocmeşte un proces-verbal.
Potrivit art. 15 alin. (2), agenţii constatatori sunt: primarii, ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Ministerului de Interne, special abilitaţi, persoanele împuternicite în acest scop de miniştri şi de alţi conducători ai autorităţilor administraţiei publice centrale, de prefecţi, preşedinţi ai consiliilor judeţene, primarii, de primarul general al municipiului Bucureşti, precum şi de alte persoane prevăzute în legi speciale.
Ce trebuie să cuprindă procesul-verbal de contravenţie.
OG nr. 2/2001 prevede exact ce date şi informaţii trebuie consemnate în cuprinsul procesului-verbal. Astfel, potrivit art. 16, alin. (1) următoarele menţiuni trebuie prevăzute obligatoriu:
- data şi locul unde este încheiat;
- numele, prenumele, calitatea şi instituţia din care face parte agentul constatator;
- datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupaţia şi locul de muncă ale contravenientului;
- descrierea faptei contravenţionale cu indicarea datei, orei şi locului în care a fost săvârşită, precum şi arătarea tuturor împrejurărilor ce pot servi la aprecierea gravităţii faptei şi la evaluarea eventualelor pagube pricinuite;
- indicarea actului normativ prin care se stabileşte şi se sancţionează contravenţia;
- indicarea societăţii de asigurări, în situaţia în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulaţie;
- posibilitatea achitării în termen de 15 zile la jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, dacă acesta prevede o asemenea posibilitate;
- termenul de exercitare a căii de atac şi organul la care se depune plângerea.
Obligatiile agentului rutier
Orice s-ar întâmpla, de fiecare dată când un agent rutier te oprește în trafic acesta este obligat să se prezinte. De asemenea și în cazul în care primești o amendă, acesta trebuie să scrie în procesul-verbal de contravenție numele, prenumele dar și calitatea acestuia, cât și o semnatura în josul paginii.
Datele tale sunt și mai importante! În cazul în care ai un nume mai dificil și agentul ți-l greșește în procesul-verbal de constatare, poți începe să respire usurat, deoarece acesta este lovit de nulitate. De asemenea, datele de identificare din cartea de identitate trebuie scrise corect (CNP, serie, număr).
In articolul 17 din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 ne spune în felul următor:
“Lipsa mențiunilor privind numele, prenumele și calitatea agentului constatator, numele si prenumele contravenientului, iar în cazul persoanei juridice lipsa denumirii si a sediului acesteia, a faptei săvârșite și a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constata si din oficiu.”
Ca si anul trecut, anul acesta, punctul-amendă are o valoare de 10% din valoarea salariului minim brut pe economie si a rămas tot la valoarea de 145 de lei.