Seceta puternica din aprilie – septembrie 2015 a reusit sa afecteze o multime de culturi si implicit, veniturile unui numar mare de fermieri. Conform Guvernului, toti cei care au fost grav afectati de seceta, vor primi despagubiri. Recent, s-a decis si care sunt sumele respectivelor despagubiri, in functie de cultura la care s-au inregistrat pierderi. Astfel, cei care au avut culturi de porumb, floarea soarelui, soia, cartofi , sfecla de zahar, diverse legume de camp, nutret, pasune sau faneata, vor primi anumite sume pentru hectarul cultivat. Sumele de despagubire variaza foarte mult, intre 100 si 2980 de lei pentru hectar. Cei mai ” castigati” sunt cei care urmeaza sa primeasca despagubiri pentru legume in camp, deoarece valoarea acestora se poate ridica la 2980 de lei pe hectar in timp ce, agricultorii care vor primi cei mai putini bani sunt cei cu pasuni ( 50-100 de lei/ ha).
De ce a decis Guvernul Romaniei sa ofere astfel de despagubiri?
Pierderile financiare ale agricultorilor ar putea sa dauneze inclusiv culturilor viitoare, deoarece exista destul de multi oameni care nu mai au finantele necesare pentru o noua cultura. Astfel, aceste despagubiri au rolul de a pastra o continuitate si evident, de a creste productia.
Ce trebuie sa faci pentru a fi eligibil schemei de ajutor?
Daca esti agricultor si te afli in situatia de a avea nevoie de despagubiri, trebuie sa respecti cateva reguli:
- Sa detii un proces verbal de constatare si de evaluare a pagubelor, intocmit intre 1 aprilie si 20 octombrie;
- Sa fii inregistrat in evidentele APIA cu o cerere de plata aferenta anului 2015;
- Sa ai un procent de calamitare de peste 30 %.
Seceta este unul dintre cele mai neplacute riscuri iar marele dezavantaj al sau este ca nu poate fi acoperita de companiile de asigurari, singurul care poate sa faca acest lucru fiind statul.