Cel mai simplu caz in care se foloseste RCA-ul este acela in care se lovesc doar doua vehicule. Este singurul caz in care se poate folosi constatul amiabil, doar daca nu exista vatamari corporale sau daune materiale ale unor terti. Acest constat amiabil implica o intelegere intre cei doi soferi implicati in accident.
Dupa completarea constatului amiabil, se merge la asigurator. Chiar daca unul dintre cei doi soferi spune ca este vinovat, nu inseamna ca intr-adevar asa este. Doar inspectorul de daune poate stabili cine isi va asuma vina, dintre cei doi participanti la nefericitul eveniment. Cel mai adesea, unul dintre soferi isi atribuie vina fara sa fie intr-adevar asa, in necunostinta de cauza, nu din rea-credinta. Odata ce inspectorul de daune a analizat constatul amiabil si declaratiile conducatorilor auto, se va adeveri daca vinovatul este intr-adevar cel declarat sau, dimpotriva, daca vinovat este celalalt sofer; mai sunt si cazuri in care se dovedeste a fi culpa comuna.
Formularul pentru constat amiabil este autocopiativ si fiecare sofer pastreaza o copie. Acesta se foloseste foarte des in Europa, deci nu este o inventie special creata pentru piata de asigurari auto din Romania si poate fi folosit inclusiv in strainatate. Rubricile sale ii permit asiguratorului sa analizeze situatia. Este important sa fie completate corect. Se poate spune ca este un document care culege informatii despre eveniment in baza declaratiilor date de cei doi conducatori auto, explica Mihai Cracea in cadrul Orei de Risc, emisiune difuzata de RFI.
Soferul vinovat va fi intr-un fel sanctionat in anul urmator, cand i se va mari prima de asigurare RCA. Dupa producerea accidentului, obligatia asiguratorilor este sa transmita informatiile catre autoritatea de supraveghere, pentru a fi introduse in baza de date CEDAM.