
Comisia Europeana a luat o decizie care va duce la scumpirea semnificativa a masinilor. Din 2022, toate mașinile noi din UE vor trebui obligatoriu echipate cu aproape 30 de sisteme de siguranță.
In ultimi anii, siguranta pe care o ofera masinile a devenit un criteriu din ce in ce mai important pentru clientii de pe piata auto interesati sa isi cumpere un nou automobil.
Aceste măsuri au fost propuse anul trecut de Comisia Europeană şi aprobate de Parlamentul European, într-un efort de a reduce numărul victimelor accidentelor rutier. In fiecare an, pe ansamblul UE, circa 25.000 de oameni pierzându-şi viaţa şi alţi aproximativ 140.000 fiind răniţi în astfel de accidente.
Totodata, statisticile claseaza tara noastra ca fiind una dintre cele mai periculoase din UE, atunci cand vine vorba despre accidentele rutiere cu urmari tragice.
La zece ani de la adoptarea regulamentului precedent, noile reglementări privind siguranța generală ar trebui să dea un nou impuls acțiunilor UE în domeniul siguranței rutiere. Pentru prima dată, sunt abordate preocupări specifice ale utilizatorilor vulnerabili ai drumurilor, cum ar fi pietonii și bicicliștii.
Conform noilor norme, toate autovehiculele (inclusiv autoturismele, camioanele, autobuzele și camionetele) vor trebui să fie echipate cu următoarele elemente de siguranță:
- facilitarea instalării sistemului antidemaraj cu etilotest;
- sisteme de avertizare cu privire la somnolența și lipsa de atenție a conducătorului auto;
- sisteme de avertizare privind starea avansată de distragere a atenției conducătorului auto;
- semnale pentru frânare de urgență;
- sisteme de avertizare la mersul înapoi;
- dispozitive de înregistrare a datelor privind evenimentele;
- monitorizarea precisă a presiunii în pneuri.
Pentru autoturisme, camionete şi autovehicule comerciale uşoare vor fi necesare măsuri de siguranţă avansate suplimentare ca:
- sisteme avansate de frânare de urgență;
- sisteme de urgență de menținere a benzii de circulație;
- zone extinse de protecție a capului în cazul unui impact, care pot reduce vătămările în cazul unor coliziuni cu utilizatorii vulnerabili ai drumurilor, cum ar fi pietonii și bicicliștii;
Pe lângă cerințele generale și sistemele existente (precum sistemele de avertizare la trecerea involuntară peste liniile de separare a benzilor de circulație și sistemele avansate de frânare de urgență), camioanele și autobuzele vor trebui să fie proiectate și construite în așa fel încât unghiurile moarte din jurul vehiculului să fie reduse în mod semnificativ. De asemenea, ele vor trebui să fie echipate cu sisteme avansate de siguranță capabile să detecteze pietonii și bicicliștii situați în imediata apropiere a vehiculului.
În plus, regulamentul permite Comisiei să adopte norme specifice privind siguranța vehiculelor care funcționează cu hidrogen și a vehiculelor automate. La un nivel mai general, regulamentul prevede actualizarea noilor specificații de către Comisie, pentru a se ține seama de evoluțiile tehnice viitoare.
Prin urmare, este de așteptat ca producătorii auto să scumpească în consecință vehiculele comercializate pe piața europeană. Cum perioada prin care trece industria auto nu este una fastă, iar bugetele sunt întinse la maximum de trecerea la vehiculele electrice, este puțin probabil ca producătorii să absoarbă costurile necesare pentru a nu le arunca asupra clienților.
Regulamentul se aplică după 30 de luni de la intrarea sa în vigoare. Pentru un număr limitat de elemente este prevăzut un termen de aplicare mai lung, pentru a permite producătorilor de autovehicule să își adapteze producția la noile cerințe.