Comisia Europeana a publicat, in cursul zilei de astazi, planul prin care isi propune sa reduca – pana in anul 2030, emisiile nete de gaze cu efect de sera ale Uniunii cu cel putin 55 % – comparativ cu nivelurile din 1990, si – de asemenea, sa transforme Europa, pana in anul 2050, in primul continent neutru din punct de vedere climatic.
„Actuala economie bazată pe combustibili fosili și-a atins limitele. Trebuie să mergem către un nou model, unul care este alimentat de inovație, energie nepoluantă și economie circulară. De aceea ne-am propus ca obiectivul nostru climatic să nu fie numai o aspirație politică, ci și să aibă o aplicabilitate juridică”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Inceputul unei noi ere incepand cu 2035
In 2035 vanzarea masinilor cu motoare pe benzina si motorina va fi interisa daca masura primeste aprobare de la statele membre si de la Parlamentul European.
Pentru a accelera trecerea la vehiculele electrice, Executivul comunitar a propus o reducere cu 55% a emisiilor de CO2 ale noilor autoturisme începând din 2030, comparativ cu nivelul din 2021, şi o reducere de 100% începând din 2035. Tot pentru a stimula vânzarea de automobile electrice, Comisia Europeană a propus o serie de măsuri legislative care ar cere statelor membre să instaleze staţii publice de încărcare de-a lungul drumurilor principale la o distanţă de maximum 60 de kilometri între ele, începând din 2025. Aceste măsuri sunt destinate să contribuie la atingerea obiectivelor climatice ale UE, dar de ele vor beneficia şi cetăţenii prin reducerea cheltuielilor energetice şi îmbunătăţirea calităţii aerului, potrivit Agerpres.
Nouă țări membre au trimis o scrisoare, miercuri, către Comisia Europeana, cerându-i să ia măsuri concrete în acest sens, cu scopul de a fi redus nivelul de poluare în lume.
Scrisoarea transmisă către Comisia Europeană a fost semnată de Danemarca şi Olanda, cărora li s-au alăturat Austria, Belgia, Grecia, Irlanda, Lituania, Luxemburg şi Malta. Acestea au cerut să fie aplicate politici îndrăznețe în Uniunea Europeană pentru a fi reduse emisiile de gaze din domeniul transporturilor.
Vanzarile de automobile hibride in crestere
Potrivit datelor publicate de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile, vânzările de automobile electrice şi hibride în Uniunea Europeană s-au triplat în anul 2020. Acestea au depășit pragul de un milion de unităţi, fiind responsabile pentru mai bine de 10% din numărul total de vehicule vândute.
Dincolo de faptul că trebuie să îndeplinească noile ţinte stricte referitoare la emisiile de carbon introduse în Uniunea Europeană, producătorii de mașini au beneficiat şi de subvenţiile guvernamentale pentru vehiculele electrice, subvenţii ce au fost incluse în programele naţionale de revenire din pandemia de coronavirus, mai ales în Franţa şi Germania. Astfel, în anul 2020, vânzările de vehicule complet electrice s-au dublat, până la 538.772 unităţi, față de 247.854 unităţi câte s-au vândut în 2019.
Un producător de mașini celebru din Suedia a anunțat că va renunța la motoarele pe benzină și motorină. Este vorba despre Volvo, care va fabrica și va vinde exclusiv mașini electrice, începând din anul 2030.