Codul Rutier s-a schimbat semnificativ în 2019, acesta primind multe modificari. Ultima modificare care au fost adusa Codului Rutier este in luna august (regăsit în Ordonanța nr. 11/2019) s-a aplicat începând cu data de 12 octombrie 2019 si este interzicerea telefonului mobil in mana atunci cand conduci, fiind si cea mai controversata.
Folosirea telefonului la volan in timpul condusului
Potrivit acesteia, ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod atât a telefonului mobil, cât şi a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducătorul auto, în timpul conducerii vehiculului aflat în mişcare, va veni cu o amendă între 580 şi 720 de lei (3-5 puncte de amendă), precum şi 4 puncte de penalizare si suspendarea permisului de conducere.
Această interdicție se aplică tuturor conducătorilor de vehicule, indiferent că pentru conducerea acestora din urmă e nevoie de permis de conducere sau se pot conduce fără permis. Astfel, interdicția de a manevra telefonul mobil se va aplica și celor care se depalsează, de exemplu, cu ajutorul bicicletei, trotinetei, căruței etc.
Conducătorii de vehicule pentru conducerea cărora nu este nevoie de un permis auto (biciclete, trotinete și altele) vor risca, dacă sunt prinși că folosesc telefonul mobil în timpul conducerii, amenzi mai mari decât cei care conduc autovehicule, respectiv amenzi cuprinse între 870 și 1.160 de lei.
Examinarea medicală
Pneumologie – pentru şoferii profesionişti, pentru depistarea apneei de somn. Aceasta fiind o altă schimbare importantă în Codul Rutier care se referă la procedura de obţinere şi preschimbare a permisului de conducere. Şoferii care nu sunt declaraţi admişi în urma acestui control nu vor avea dreptul de a conduce autovehicule, permisul acestora urmând să fie suspendat. Pe langa aceasta mai sunt si alte boli care te vor lasa faca permisul auto.
Care sunt acestea:
- probleme cu vederea
- handicap locomotor
- afecţiuni cardiovasculare
- diabetul zaharat
- afecţiuni neurologice
In septembrie 2019, Senatorul Robert Cazanciuc a inregistrat o propunere de completare a Codului Penal, în sensul interzicerii suspendării executării pedepsei pentru ucidere din culpă în condițiile săvârșirii infracțiunii ca urmare a conducerii unui vehicul sub influența alcoolului, a altor substanțe psihoactive ori fără permis de conducere.
In propunere se arata ca: „Potrivit unui raport din 2017 al Comisiei Europene, România este pe primul loc în Uniunea Europeana în ceea ce priveşte pierderea de vieţi omeneşti, contrar tendinţei din spaţiul comunitar în ceea ce priveşte numărul de decese raportat la un milion de locuitori. Deşi numărul victimelor decedate în accidente rutiere a scăzut constant în Uniunea Europeană, ajungând la 49 raportate la un milion de locuitori, în România, tendinţa este contrară, de 80 de decese la un milion de locuitori – în creştere constantă în ultimii 10 ani”.