Ce prevede legislatia privind anvelopele de iarna, roata de rezerva si insemnele? Din pacate, legislatia care a introdus obligativitatea soferilor de a avea masina dotata cu anvelope speciale nu a luat in calcul toate aspectele, nici macar vechime pneurilor si nici uzura. Adica putem circula legal pe astfel de sosele cu niste „opinci” de cauciucuri vechi, crapate si doar 1 mm grosime, daca au logo-ul M+S pe peretele lateral. Adica, indiferent daca ai pneu all-season, pneu de off-road, all-terrain sau anvelope speciale de iarna, cu siguranta ai stantat M+S , ceea ce inseamna ca acele anvelope sunt bune pentru noroi si zapada. Din pacate, numai acest lucru este specificat in legislatie. Mai bine, in lege, era mentionata si uzura maxima peste 5 mm, dar si starea generala, adica crapaturi sau galme.
Cand trebuie montate anvelopele?
Conform codului rutier, anvelopele de iarna sunt obligatorii cand drumurile publice sunt acoperite cu zapada, gheata sau polei. Initial, se vehicula data de 1 noiembrie ca data de la care soferii sunt obligati sa aiba anvelope speciale, pana pe 1 martie. Dar, in prezent legea nu spune nimic de vreo data anume. Cu alte cuvinte, daca circulam in luna lui cuptor, pe Transfagarasan si ne prinde o ninsoare, suntem pasibili de o amenda. De asemenea, vehiculele de transport marfa cu masa totala maxima autoriza mai mare de 3,5 tone, precum si vehiculele de transport cu mai mult de noua locuri, trebuie sa aiba anvelope de iarna pe rotile axei/axelor de tractiune sau sa aiba montate pe aceste roti lanturi sau alte echipamente antiderapante, certificate, daca sunt conduse in aceleasi conditii meteorologice.
Trebuie sa avem anvelope de iarna si pe roata de rezerva?
In legislatie nu se spune nimic despre roata de rezerva, asadar, in nici un caz nu trebuie. Legislatia spune clar ca masina trebuie sa aiba pe toate cele 4 roti anvelope de iarna daca pe carosabil este polei, gheata sau zapada. Iar, daca cumva, se intampla sa avem vreo pana pe timp de iarna pe una din roti, iar pe roata de rezerva avem anvelopa de vara,o sa primim amenda, intr-un caz extrem. Adica, daca avem 3 pneuri de iarna si unul de vara, incalcam legea. De aceea, indicat ar fi ca pe roata de rezerva sa avem montata anvelopa fie de iarna, fie mixta. Asadar, atat timp cat ai stantat pe anvelope literele M+S nu primesti amenda. In cazul in care anvelopele de iarna nu sunt montate, fapta este considerata contraventie si poate atrage sanctionarea cu amenda intre noua si 20 de puncte (in prezent un punct-amenda valoreaza 145 de lei). Astfel, daca soferii sunt prinsi fara anvelope de iarna, desi ar fi trebuit sa le aiba montate, amenda riscata este intre 1.305 si 2.900 de lei. Conform codului rutier, pe langa pedeapsa amenzii, se va retine si certificatul de inmatriculare sau de inregistrare sau dovada inlocuitoare a acestuia.