Ce piese auto verificam inainte de venirea caldurii, aflam in articolul de jos!
Mai este putin pana cand ne vom bucura de venirea anotimpului cald, asa ca din ce in ce mai multe persoane se gandesc deja la o vacanta binemeritata (bineinteles dupa ce Starea de Urgenta se ridica), intr-o destinatie cat mai indepartata.
Uleiul. Caracteristicile uleiului pentru motor:
- Păstrează componentele intens folosite ale motorului să funcţioneze corespunzător.
- Elimină reziduurile ce rezultă în urma procesului de ardere.
- Protejează împotriva coroziunii.
- Ajută la răcirea motorului preluând căldură componentelor cu care intră în contact
- Îmbunătăţeşte etanşeitatea dintre suprafeţele componentelor.
Pe timp de iarna, unele garnituri pot ceda si scurgerile de ulei pot sa creasca, asa ca inainte de venirea caldurii e bine sa mai verificam uleiul o data. In primul rand, uleiul se verifica la cald. Adica dupa ce venim de la un drum, cand motorul este cald, lasam masina sa stea pe loc, pe carosabil drept, cu motorul oprit, in jur de 10-20 de minute. Dacă nivelul este scăzut puteţi completa cu cât este necesar sau pur şi simplu să schimbaţi de tot uleiul. Uleiul trebuie sa aiba o culoare galben-maronie. şi să fie curat.
Sistemul de aer conditionat. Verifica daca sistemul de aer conditionat merge in conditii optime. Cu totii stim cat este de dificil sa conduci vara, pe canicula, fara o instalatie de aer care sa fie in perfecta stare de functionare. In plus, nu uita sa controlezi si sa suplimentezi, daca este nevoie, rezerva de freon a climatizarii.
Antigelul. Deoarece schimbarile de temperatura, de la -20 de grade, la +80 cand motorul este la temperatura maxima, fac ca unele garnituri sa cedeze, nivelul antigelului tinde sa scada in sezonul rece. Nu mult, nu cat sa ne dam seama, dar cedeaza. Adica incepe sa se scurga usor antigelul care se prelinge in general pe blocul motor si se evapora, fara sa vedem o balta sub masina. Asa ca e bine sa aruncam un ochi asupra antigelului, atat la nivel, cat si la eficienta, verificand capacitatea sa de a rezista la inghet si la fierbere.
Sistemul de franare auto. Este esential ca acesta sa functioneze perfect. Putem sa ne uitam singuri la sistemul de franare, atunci cand facem schimbul de anvelope acasa sau la vulcanizare, iar daca trebuie sa il schimbi si ai nevoie de ajutor in acest sens, apeleaza la specialistii.
Bateria auto. Asigura-te ca bateria este incarcata si ca nivelul de lichid din aceasta este suficient. De cele mai multe ori, pe perioada verii, bateria auto este foarte solicitata din cauza caldurii. De aceea, nu trebuie trecut cu vederea acest aspect.
Farurile. Chiar daca sunt piese care cedeaza mai rar, daca avem probleme cu ele e bine sa le schimbam cu unele originale. Farurile aftermarket pot avea probleme, se incing, nu rezista la caldura, au o sticla de proasta calitate care se matuieste repede, sunt fragile si tin mult mai putin. Decat sa arunci banii aiurea, mai bine investeste o suma mai mare pe niste faruri originale. Iti vor oferi si vizibilitate optima, dar si se vor comporta fara probleme multi ani. La stopuri nu este valabil, deoarece sunt mai ferite de intemperii si putem achizitiona si variantele aftermarket.
In concluzie, totul este sa ne cunoastem masina si sa facem o revizie generala a masinii la inceputul verii, astfel incat sa scapi de orice fel de griji.