Stii ce documente trebuie să ai în mașină ca să nu iei amendă? Chiar dacă ai în portbagaj trusă medicală și extinctorul de incendiu care sunt obligatorii, tot riști să iei amendă în anumite condiții. Legislația rutieră impune șoferilor să aibă la ei sau în mașină si o serie de documente
Recent, legislația rutiera a eliminat unul dintre actele care au dat bătăi de cap șoferilor: polița RCA imprimată pe hârtie. Cu toate acestea, alte acte și obiecte trebuie să se afle întotdeauna in masina atunci când circulăm.
Din categoria documentelor obligatorii pe care orice sofer trebuie sa le aiba atunci cand conducem, amitim:
Permisul de conducere
Documentul trebuie sa fie valabil si sa fie corespunzator categoriei/subcategoriei din care face parte vehiculul pe care il conduceti.
Daca permisul dumneavoastra a fost retinut, trebuie sa prezentati politistului dovada inlocuitoare care va da drept de circulatie.
Documentul de identitate
Politistul rutier va poate cere, la nevoie,sa ii prezentati buletinul sau cartea voastra de identitate.
Cartea de identitate a vehiculului
Cartea de Identitate a Vehiculului (C.I.V.) este documentul eliberat de Registrul Auto Roman care atesta pentru persoana care o detine dreptul de proprietate asupra vehiculului. De asemenea, documentul contine datele tehnice si de identificare ale vehiculului.
Desi nu este trecuta printre actele obligatorii care trebuie prezentate poltistului rutier, prezenta documentului nu poate strica in torpedou, mai ales daca intalniti un agent de circulatie cu exces de zel.
Certificatul de inmatriculare/ inregistrare a autoturismului
Pentru a circula pe drumurile publice autoturismele trebuie sa fie inmatriculate ori inregistrate si sa poarte placute cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare.
In cazul in care proprietarul vehiculului este o societate de leasing, este obligatorie mentionarea in certificatul de inmatriculare sau de inregistrare si a datelor de identificare a detinatorului mandatat.
Asigurarea auto obligatorie
Toate vehiculele inregistrate sau inmatriculate care circula pe drumurile publice, cu exceptia celor cu tractiune animala, trebuie sa aiba o asigurare obligatorie pentru raspundere civila in caz de pagube produse tertilor prin accidente de circulatie (RCA).
Incepând din 10 septembrie, poliţa de asigurare obligatorie auto (RCA) poate fi prezentată autorităţilor rutiere şi în format electronic sau prin interogarea bazei de date AIDA.
Inspectia tehnica periodica
Inspectia tehnica periodica (ITP) este obligatorie pentru orice vehicul care circula pe drumurile publice. Pentru a afla data la care iti expira valabilitatea inspectiei tehnice periodice, verifica certificatul de inmatriculare al masinii, la rubrica „ITP valabil pana la data de…”.
Codul Rutier precizeaza ca pentru conducerea pe drumurile publice a unui vehicul cu ITP expirat amenda este foarte mare. De asemenea, pe langa amenda, politistul rutier retine si certificatul de inmatriculare al masinii si elibereaza o dovada inlocuitoare cu drept de circulatie pentru 15 zile.
Rovigneta
Pentru a circula pe drumurile nationale, proprietarii de vehicule trebuie sa achite un tarif de utilizare a acestor drumuri sau, in termeni mai uzuali, trebuie sa isi cumpere rovinieta.
Cei care circula fara rovinieta vor fi sanctionati cu amenda, dar si cu plata unui tarif de despagubire (pana la prezentarea dovezii de achitare a tarifului de despagubire se retine si certificatul de inmatriculare al vehiculului).
Ce lucruri trebuie să ai neapărat în mașină, unele fiind optionale.
· Trusa de prim-ajutor, triunghiurile, vesta reflectorizanta si extinctor
· Roata de rezerva;
· Lanterna;
· Cabluri auto;
· Trusa de chei;
· Lopata, nisip, lanturi pentru roti, patura groasa, asta pe perioada de iarna;