Modul in care sunt emise politele RCA s-ar putea schimba.
Consiliul Concurentei, propune anumite schimbari la politele RCA. In viitorul apropiat valoarea acestora ar putea tine cont de noi criterii de risc, pe langa cele care sunt luate in calcul momentan.
Indiferent ca sunt persoane fizice sau juridice, detinatorii de autovehicule, sunt obligati de legislatia in vigoare sa incheie pentru acestea contracte de asigurarea de raspundere civila auto, cunoscute polite RCA.
Consiliul Concurentei recomanda ca politele RCA destinate persoanelor fizice sa nu se mai poata incheia pe o luna, asa cum este in prezent, ci doar pe sase sau 12 luni. Aceasta recomadare a fost facuta, deoarece s-a constatat o crestere a numarului persoanelor care circula cu masina fara a avea o polita RCA valabila, acestea uitand sa o reinnoiasca.
Datorita situatiei mai mari a accidentelor in zonele urbane. Riscul producerii unui accident creste cu cat traficul este mai aglomerat. In prezent, exista deja o usoara diferentiere de tarif al asigurarilor de raspundere civila auto obligatorie in functie de localitatea de domiciliu a clientului, insa Consiliul Concurentei ar putea intensifica aceasta situatie.
Asadar, Consiliul Concurentei a propus introducerea unor noi parametri ce trebuie evaluati la emiterea asigurari de raspundere civila auto (RCA). Consiliul Concurentei recomanda la pretul politei RCA sa se mai tina cont de mediul in care locuieste posesorul (urban/rural) si de numarul de persoane care conduc masina respectiva.
Privind al doilea criteriu, este de la sine inteles ca siguranta in trafic depinde de cel care conduce masina in acel moment, iar o doza de imprevizibilitate este si faptul ca masina asigurata este condusa de mai multi soferi.
Cum se stabileste in prezent pretul unei polite RCA.
In momentul de fata, pretul unui contract de asigurare de raspundere civila auto se stabileste in functie de capacitatea cilindrica a motorului masinii, de numarul evenimentelor rutiere in care a fost implicat din vina lui, dar si de varsta soferului.
Atentie! Aceste masuri sunt simple propuneri recomandate de Consiliul Concurentei, care nu are puterea de a promulga. Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) este responsabila cu promulgarea acesteia, ea poate implementa sau ignora sugestiile.