Asiguratorii sunt revoltati pe avocatii care isi apara clientii implicati in accidente auto si isi cer drepturile oferite de polita RCA. Doar in primele noua luni ale anului trecut, asiguratorii au fost obligati sa plateasca mai mult de 251 milioane de lei pentru vatamari corporale rezultate in urma evenimentelor rutiere nefericite.
Avantajele avocatului in proces
Soferii pagubiti care stiu ca sunt nedreptatiti pot actiona in instanta asiguratorii, cerand daune morale. Cu ajutorul avocatilor, platile pentru daune morale catre pagubiti sunt in continua crestere inca din anul 2010, potrivit unui articol din ziarul Capital. Pana acum, nicio societate care vinde RCA nu a scapat de achitarea unei daune a carei valoare depasea 200.000 euro. Avocatii ajuta familiile victimelor care au fost implicate in accidente rutiere sa primeasca despagubiri de la asiguratori. Suma maxima pe care o poate cere un avocat este de cinci milioane de euro.
Lucruri mai putin cunoscute de soferi
Radu Mustatea, presedintele BAAR (Biroul Asiguratorilor Auto din Romania), sustine ca victimelor le revine o mica parte din banii platiti de asiguratori, restul banilor ajungand la casele de avocatura, care s-au specializat in procesele cu daune auto. Trendul anormal al frecventei cu care au loc accidentele rutiere si vatamarile corporale rezultate din urma lor a dus chiar la epuizarea rezervelor asiguratorilor constituite pentru plati viitoare.
Asiguratorii incearca sa convinga ASF de necesitatea unor noi reglementari. Se vrea obligarea avocatilor pagubitilor sa prezinte judecatorilor contractele incheiate intre ei si victime. Prin acest lucru se urmareste incurajarea transparentei, in beneficiul victimelor: judecatorul va stii exact cati din banii primiti de la asigurator ii vor reveni familiei victimei si cat de mare este valoarea comisionului avocatului. Surse de pe piata sustin ca peste 60% din dauna platita de asigurator le revine avocatilor.