Incheierea politelor de asigurare de orice fel, incepand cu cele RCA care sunt si cele mai comune si terminand cu cele de viata, au devenit deja o rutina pentru majoritatea romanilor, tot mai multi dorind sa isi asigure intr-un anume fel bunurile detinute.
Conform datelor detinute de catre Institutul National de Statistica (INS) si Autoritatea de Supraveghere Financiara, a reiesit faptul ca fiecare din cei 20,1 milioane de romani au cheltuit 411 lei pe asigurari in decursul anului 2012.
Acest calcul reiese din suma totala incasata de asiguratori in anul trecut, indiferent de tipul de asigurare, care a fost de 8,3 miliarde lei impartita la numarul total de locuitori ai Romaniei (20,1 milioane). In 2012, fata de anul din urma, cheltuielile pentru produse de asigurare au crescut in medie cu 16 lei, adica 4% raportat in procente.
Statisticile celor doua institutii arata clar ca 78% din politele de asigurare incheiate in 2012 au fost destinate asigurarilor asupra bunurilor, majoritate fiind asigurari auto. Facandu-se o comparatie cu tarile vestice, unde majoritatea politelor de asigurare sunt indreptate catre asigurari de viata, celelalte tipuri de asigurari detinand un procent mult mai mic, se poate trage concluzia ca romanul inca nu este educat sau inca nu are banii necesari pentru a-si incheia polite de asigurare de viata.
Aceleasi date detinute de catre cele doua institutii sus amintie, mai arata ca Romania este pe ultimul loc in Uniunea Europeana din punct de vedere al sumelor cheltuite pe produse de asigurare.
O crestere economica, o mai buna informare a cetatenilor privind avantajele incheierii unor polite de asigurare si pentru alte lucruri in afara de cele obligatorii pentru autovehicule, dar si o gama variata de oferte si avantaje oferite clientilor de catre companiile de asigurare, sunt principalele ingrediente care vor putea pune in miscare piata asigurarilor chiar daca aceasta a cunoscut o crestere de 4% in 2012 fata de 2011, ceea ce este mai mult decat neasteptat. Aceasta crestere demonstreaza faptul ca cetateanul roman se educa de la un an la altul in aceasta privinta.