
Controalele RAR si Politia Rutiera desfasurate la nivel national sanctioneaza drastic soferii.
Romania este tara cu foarte multi soferi care circula cu niste “harburi” de vehicule care pot in orice moment sa ia vieti nevinovate. Daca si-ar face treaba corect, Romania nu ar mai fi ultima la capitolul siguranta in Europa. Asadar, RAR este responsabil cu verificarea masinilor si omologarea lor. Ei fiind responsabili si statiile ITP si controlul lor.
O data sau de doua ori pe an serviciul RAR face publice rezultatele obtinute la companiile de verificare in trafic a masinilor, dar ce uita insa sa spuna RAR, este ca opreste impreuna cu Politia Rutiera numai vehicule vechi. Insa, problema cea mare ar fi la masinile fabricate dupa 2005.
Verificarea mult mai atenta a statiilor ITP, nu controalele RAR in trafic sunt solutia.
Sunt statii ITP, care, si in 2019, dau ITP-ul autobuzelor fara frane, masini fara directie, cu conducte de frana sparte sau neomologate. ITP-ul, in Romania, daca s-ar face 100% pe bune, din totalul masinilor de azi in trafic, am avea numai 50% si, probabil, rata mortalitati ar fi mai mica in accidentele grave.
Cateva lucruri ar putea fi facute sa imbunatateasca situatia tehnica, sa se schimbe putin modul in care sunt verificate masinile in trafic de controalele RAR.
Insa este o problema, “spaga”, ea circula, si ajunge pana sus la RAR.
Perfect ar fi, sa se faca zilnic controale RAR sau atunci cand se fac sa fie pe bune. Ei verifica starea masinii superficial, nu ca si cum ar fi intr-un service specializat.
Ce piese trebuie verificate la controalele RAR.
- Anvelopele –sunt primele pe care ar trebui sa le verifice RAR-ul. Starea anvelopelor prezinta un pericol, putand exploda in orice clipa. Niste mizerii de cauciucuri vechi, crapate, tocite, adio certificate de inmatriculare;
- Becurile aprinse in bord – daca bordul de la masina arata ca un pom de Craciun, aceasta masina clar nu are ce cauta sa circule. Martorii de bord iti arata, de exemplu, daca sistemul ABS functioneaza sau daca sunt probleme cu airbag-urile;
- Filtrul de particule – pe scurt, daca acea masina a avut interventii asupra filtrului de particule, o scoti din circulatie: retinerea talonului pana la montarea unui filtru nou, original. In alte tari daca te prinde fara filtru, ti se confisca masina si iti iei si amenda.
Serviciul RAR ar trebui sa opreasca mai multe masini luxoase, cum ar fi Mercedes, Audi, BMW, de orice fel. La toate masinile scumpe mai vechi de 10 ani vor avea surprise.
In concluzie, serviciul RAR, ar trebui sa-si faca treaba pe bune. Este o institutie care incaseaza foarte multi bani, mai ales din spagile date de operatorii statiilor ITP sau de cei care vor diverse operatiuni de omologare.