Compania de asigurări City Insurance se află în centrul unui scandal după ce trei service-uri auto din grupul Autocar i-au solicitat falimentul, ca urmare a datoriilor de peste un milion de lei acumulate.
Grupul de firme AutoCar, format din trei firme care administreaza unitati service, a anuntat ca a notificat Autoritatea de Supraveghere Financiara cu privire la cererea de faliment a societatii de asigurari City Insurance si a inaintat instantelor de judecata solicitarea privind cea mai mare firma de asigurari din Romania.
“City Insurance, cea mai mare firmă de asigurări din România, are datorii restante de peste un milion de lei (circa 1, 1 milioane lei, conform documenetelor oficiale) către grupul AutoCar. În consecinţă, Autocar, Autocar and Trucks şi Standocolor au solicitat atât Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) cât şi instanţelor de judecată falimentul City Insurance. Societatea de asigurări se află în incapacitatea de plata a acestor datorii, care sunt mai vechi de 120 de zile, iar suma de plată pe care City Insurance o are, actualizată cu dobânzile şi penalizările legale depăşeşte 3 milioane de lei. Este cel puţîn bizar să asistăm doar după câţiva ani la o reeditare a falimentului Astra, dar de data această cu consecinţe mult mai mari pentru întreagă piaţă. Societatea City Insurance deţine în prezent peste 45% din piaţă RCA, iar societăţile Astra şi Carpatica nu depăşeau împreună 33% cota de piaţă RCA în momentul falimentului. Consiliul Concurenţei trebuie să se autosesizeze de urgenţă, societatea de asigurări având in prezent o cota de piaţă care reprezinta afară doar şi poate un mare risc sistemic”, se arată într-un comunicat dat publicităţii de către grupul AutoCar.
Comunicatul face un apelul la ASF, dar atrage în același timp atenția și unităților service care lucrează cu City Insurance, în ceea ce privește comportamentul de plată al firmei.
„Onorat consiliu al ASF, sperăm că în ceasul al 12-lea să realizați faptul că aveți o nouă bombă cu ceas în asigurări ascunsă de către directorii din ASF plătiți regește ca să supravegheze această piață. Bomba cu ceas din asigurări a depășit ca pondere peste 45% din piață RCA, iar voi sunteți în continuare în concedii sau pe picior de plecare spre BNR. Sunteți pe deplin responsabili de ceea ce va urma în această piață, iar moartea acestei societăți de asigurări va duce la dispariția prețurilor mici la RCA.” -atrage atenția Florin Pandele, administrator al grupului de firme AutoCar.
Grupul AutoCar atrage atenția consiliului ASF și mai ales, președintelui Leonardo Badea, să nu fugă de răspundere și să își asume un răspuns scris, sub semnătură, în termen de 30 de zile de la înregistrarea documentelor, dacă societatea City Insurance mai îndeplinește sau nu criteriile financiare legale de a funcționa (solvabilitate și lichiditate).
„Avem informații certe că în următoarele săptămâni, mai multe unități reparatoare vor declanșa aceeași procedura de solicitare a falimentului societății City Insurance.
Recomandăm tuturor unităților service din România maximă prudență privind preluarea lucrărilor de repratii în relația cu City Insurance”, conchide comunicatul de presă.
Autoritatea de Supraveghere Financiară a transmis o scurtă poziție în ceea ce privește solicitarea Autocar.
„Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) supravegheaza indeaproape societatile de asigurare autorizate. In cazul in care sunt constatate disfunctionalitati in ceea ce priveste activitatea acestora sau respectarea cerintelor de capital, ASF dispune masurile prevazute de legislatia in vigoare, cum de altfel a si facut recent. Compania City Insurance este stabila din punct de vedere al indicatorilor de solvabilitate”.
Reactia City Insurance nu se lasa asteptata
“Cu privire la articolele apărute în presă despre o așa zisă cerere de intrare în faliment a Societății de Asigurare Reasigurare City Insurance, facem următoarele precizări. Pentru perioada 1 ianuarie – 31 iulie 2019, Societatea de Asigurare Reasigurare City Insurance raportează:
- Total prime brute subscrise: 239 milioane EUR, echivalentul a 1,132 milioane LEI
- Total număr polițe emise: 4,07 milioane
- Total număr dosare daune plătite: 93,761
- Total volum daune plătite: 143 milioane EUR, echivalentul a 681 milioane LEI
Din acest punct de vedere, precizările ASF apărute în presă – ‘Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) supraveghează îndeaproape societățile de asigurare autorizate. În cazul în care sunt constatate disfuncționalități în ceea ce privește activitatea acestora sau respectarea cerințelor de capital, ASF dispune măsurile prevăzute de legislația în vigoare, cum de altfel a și făcut recent. Compania City Insurance este stabilă din punctul de vedere al indicatorilor de solvabilitate.’ ne scutesc de alte comentarii pe acest caz punctual”, spune compania într-un comunicat de presă dat publicității.