Şoferii și bicicliștii nu vor mai avea voie să țină telefonul in mana sau orice alt dispozitiv mobil de înregistrare și fotografiere în timp ce se află la volan, potrivit unui proiect de ordonanta privind modificarea Codului Rutier, pus în dezbatere publică.
Aceeași regulă se va aplica și în cazul utilizatorilor de trotinete.
MAI se pregateste sa inaspreasca legile pentru soferii care stau pe telefon, scriu sau filmeaza in timp ce conduc. Amenda va fi una usturatoare iar permisul se ridica automat.
Conform propunerilor de modificare a legislației rutiere, șoferii și bicicliștii nu mai au voie să țină în mână telefonul mobil sau orice alt dispozitiv mobil de înregistrare și fotografiere în timp ce conduc.
Care sunt noile modificari aduse Codului Rutier
- În timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mișcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video.
- Ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere, aflat în mișcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducătorul acestuia.
Fapta este considerată contravenție, iar sancțiunea constă în aplicarea unei amenzi de maximum 1.200 de lei. În plus, șoferilor le va fi suspendat permisul de conducere. Conform aceluiași document, conducătorii auto cu permisul suspendat din acest motiv nu îl pot recupera decât în urma promovării unui examen. Acesta le va verifica gradul de cunoaștere a regulilor de circulație rutieră.
Ce prevede Codul Rutier in acest moment
Conducătorilor de vehicule „le este interzisă folosirea telefoanelor mobile atunci când aceștia se află în timpul mersului, cu excepția celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere»”. Așadar, deocamdată nu este considerat contravenție simplul gest de a ține telefonul în mână.
În expunerea de motive a proiectul de ordonanță, ministerul amintește cazurile unor accidente grave provocate de șoferi care foloseau telefonul pentru a transmite live pe Facebook:
„La data de 12.10.2018 pe DN59, între localitățile Voiteni și Jebel din județul Timiș, conducătorul unui autoturism, în timp ce transmitea live pe Facebook, a lovit din spate un tractor agricol ce se deplasa în același sens, a fost proiectat pe sensul opus intrând în coliziune cu un alt autoturism ce se deplasa regulamentar. În urma accidentului a rezultat decesul șoferului din primul autoturism și a unui minor de 9 ani din autoturismul cu care a intrat în coliziune. De asemenea, alte 4 persoane grav rănite (printre care și un copil de 3 ani) au fost tran sportate la spital. La data de 30.09.2018, pe strada Calea București din municipiul Craiova, județul Dolj, conducătorul unui autoturism, în timp ce transmitea live pe Facebook, a intrat într-un stâlp de iluminat. În urma accidentului, conducătorul auto turismului și-a pierdut viața. La data de 19.07.2018, în județul Vrancea, un autoturism în care se aflau 4 tineri care transmiteau live pe Facebook, a intrat într-un cap de pod de pe marginea drumului. Accidentul s-a soldat cu decesul a două persoane si rănirea gravă a altor două.”