Tarifele pentru asigurarile auto in Romania au crescut cu pana la 20-30% anul trecut. Aceasta este concluzia raportului anual dedicat pietelor de asigurari din Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA), realizat de MARSH, leader mondial in brokerajul in asigurari si consultanta de risc. Romania este fara indoiala tara din regiune cu cea mai mare crestere a tarifelor la asigurarea obligatorie de raspundere civila auto, desi potrivit aceluiasi raport al MARSH, tendinta de crestere a fost prezenta in multe dintre tarile EMEA.
Astfel, in 2015 tarifele pe segmentul auto au crescut si in Polonia, Turcia si Irlanda insa cu procente de 10-20%, in timp ce in Ungaria si Serbia, precum si in alte opt tari din zona, tarifele au crescut cu procente de sub 10%. Vecinii nostri bulgari au beneficiat in 2015 de o piata stabila pe segmentul asigurarilor auto, in timp ce in Slovenia, tarifele politelor au scazut cu pana la 10%.
Dintre toate tipurile de asigurari disponibile in Romania, tarifele la asigurarile auto au cunoscut cea mai mare crestere, pe fondul cresterii daunalitatii, dar si pe fondul, deloc de neglijat, al tulburarilor legate de falimentul Astra dar si de schimbarile de la Carpatica Asig. Desi pentru clientii asigurarilor RCA cresterea tarifelor la aceste polite poate parea un efect negativ al instabilitatii pietei la acest moment, parerea oficialilor de la Marsh este aceea ca o crestere a preturilor va cerne lucrurile pe piata de RCA iar clientii vor fi tentati sa caute mai degraba decat cel mai scazut pret, oferta cea mai buna si serviciile cele mai calitative. „Ajustarea preturilor determina, inevitabil, clientii sa urmareasca atat calitatea si siguranta dar, mai ales, bonitatea si stabilitatea unui asigurator pe care ar fi fost tentati sa il aleaga preferand un pret mai mic”, declara directorul general Marsh Romania, Cristian Fugaciu. Acesta adauga ca ceea ce este cel mai important pentru 2016 este ca „ajustarea tarifelor sa aduca o reala imbunatatire a serviciilor oferite pe segmentul auto, la nivelul pietei locale”. Si pe segmentul CASCO tendinta generala pe anul 2015 a fost aceea de crestere.
In ceea ce priveste alte tipuri de asigurari, raportul Marsh indica o piata stabila (maxim variatii de plus/minus 5%), de pilda pentru asigurarile property cu sau fara expunere la catastrofe, pentru asigurarile de mediu care nu prezinta un interes foarte ridicat pentru cumparatori, pentru asigurarile Cargo maritim, pentru asigurarile directors&officers, dar si pentru asigurarile de raspundere profesionala unde daunalitatea este scazuta.
Segmentul asigurarilor de raspundere civila generala este unul profitabil in acest moment pentru asiguratori, ceea ce determina concurenta pe acest tip de asigurari, si in consecinta incercarea de a atrage clienti noi dar si de a-i mentine pe cei existenti. Iata de ce pe acest segment preturile politelor au fost in scadere cu pana la 10%.
Tarifele care au crescut, alaturi de politele RCA si CASCO, sunt cele pentru malpraxisul medical, acestea cunoscand o crestere de pana la 10%, politele de sanatate oferite de angajatori. Tarifele asigurarilor pentru aviatie au crescut foarte mult, o crestere de 20-30% si se anticipeaza ca aceste tarife vor mai urca si in anul 2016, ca urmare a catastrofelor aviatice din ultimii ani.