Asigurarea RCA, valabilă şi în format electronic! In luna iulie o informație apărută în spațiul public le dadea bătăi de cap soferilor. Aceștia riscau amenzi foarte mari dacă un polițist îi oprea și ei aratau polița RCA emisă în format electronic.
Contractele RCA pot fi emise și online, dar dacă nu aveai la tine varianta pe hârtie puteai să ai probleme serioase cu Poliția. ASF a explicat că asigurătorii sunt cei care confirmă valabilitatea unei polițe RCA și că validitatea unei polițe RCA poate fi verificată de către oricine prin intermediul bazei de date AIDA, gestionate de Biroul Asigurătorilor Auto (BAAR). La rândul ei, Poliția Română a susținut că șoferii sunt obligați să dețină polița RCA în format fizic pe suport de hârtie, în original. Potrivit oamenilor legii, „nu prezintă relevanță faptul că semnătura este imprimata și nu olografă din moment ce rubrica aferenta este completata”, iar verificările relevă faptul că polița RCA se află în perioada de valabilitate.
Insa miercuri, ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiara a anuntat ca au fost aprobate modificarile privind Norma nr. 20/2017, iar dovada incheierii asigurarii RCA poate fi facuta si in format electronic, nu doar in format tiparit.
Potrivit modificărilor aprobate de ASF, în cazul controalelor efectuate de către autorităţile abilitate şoferii pot dovedi încheierea asigurării RCA astfel:
– la articolul 10, punctul 11 se arată că dovada încheierii asigurării RCA, în cazul controalelor efectuate de către autorităţile abilitate o constituie: litera a) poliţa de asigurare RCA şi contractul RCA emise de către asigurătorul RCA, pentru perioada de valabilitate înscrisă, prezentate pe suport hârtie sau în format electronic;
– litera b) dovada asigurării de răspundere civilă a vehiculelor, eliberată de asigurătorii RCA din alte state, cu valabilitate pe teritoriul României şi numai pentru perioada menţionată în aceasta, sau poliţa de asigurare de frontieră pentru vehiculele înmatriculate/înregistrate în afara Spaţiului Economic European şi a Confederaţiei Elveţiene, prezentată pe suport de hârtie sau în format electronic
„Totodata, in cadrul aceluiasi articol, a fost introdusa litera c) care stipuleaza faptul ca dovada incheierii asigurarii RCA, in cazul controalelor efectuate de catre autoritatile abilitate, o constituie si informatia rezultata din interogarea bazei de date cu asigurarile obligatorii de raspundere civila auto incheiate pe teritoriul Romaniei, prin care se certifica existenta unui contract RCA valabil la data interogarii”, anunta ASF.
Modificările şi completările aduse Normei nr. 20/2017 vor intra în vigoare în termen de trei zile de la data publicării acestora în Monitorul Oficial.
Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. A.S.F. contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi.
Saptamana trecuta Ministerul Finanţelor supunea consultării publice un Proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA), măsură care ar putea crește prețurile RCA.